ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

"Δρομέας" μεν αλλά ...ακίνητος.

Πέραν των οποιονδήποτε πρωτοβουλιών , λήψης μέτρων κλπ όσο χρήσιμα και αναγκαία κατά περίπτωση μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους

Μαζί λοιπόν με όποιες πολιτικές αποφασισθούν χρειάζεται δράση και επεμβάσεις μάλιστα άμεσα στην λειτουργία του κρατικού μηχανισμού προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Τα πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια και η κατεύθυνση των μέτρων είναι ζητούμενο στην επιλογή των μέτρων, πρέπει όμως να εξασφαλιστεί  η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους.  Και εδώ τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομοτεχνικά.

Πληροφόρηση, Διαδικασίες ,αυτοματισμός μέθοδοι, και  υποστήριξή τους από συστήματα  και τους κατάλληλους  ανθρώπινους πόρους.

Σημαντική ως εκ τούτου προτεραιότητα πρέπει να αποτελεί η απλούστευση  των διαδικασιών του Δημοσίου τομέα,  η αυτοματοποίηση, και η μέσω συστημάτων  υποστήριξη τους.

Μόνο αν  επηρεάσεις τις αιτίες  θα μπορέσεις να βελτιώσεις το αποτέλεσμα.

Από εδώ πρέπει να ξεκινήσει η «απογραφή» και η καταγραφή.

Από την αποτύπωση των πηγών του ελλείμματος  του τρόπου που παράγονται και όχι από τη μέτρηση του συνολικού του μεγέθους.

Απογραφή προσωπικού, αμοιβών και σχέσεων εργασίας κάθε μορφής

Ακούγεται συχνά  το ερώτημα αν γνωρίζει το Δημόσιο, οργανισμοί του, τα  Ασφαλιστικά ταμεία πόσους και σε ποιες υπηρεσίες  απασχολούν και ως εκ τούτου πληρώνουν (και φαινομενικά και πραγματικά ).

Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ύψος των αμοιβών (για τους περισσότερους απασχολούμενους στο Δημόσιο τομέα) αλλά στον αριθμό τους την κατανομή τους ποσοτική και ποιοτική, τη παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Άμεση καταγραφή λοιπόν του υφιστάμενου με όλες τις σχέσεις (μόνιμο, έκτακτο, με σύμβαση έργου, μισθωμένο) ανθρώπινου δυναμικού και της υπηρεσίας που είναι χρεωμένο και της υπηρεσίας που πραγματικά απασχολείται.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει σχεδιασμός και ενέργειες με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας.

Δημοσιοποίηση των μέσων αμοιβών ανά κατηγορία και είδος απασχόλησης για την απομυθοποίηση των πραγμάτων προς κάθε κατεύθυνση

Άμεση εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος σε όλο τον Δημόσιο τομέα

Για την έγκαιρη και ακριβή καταγραφή του είδους και του ύψους  των δαπανών λειτουργίας, η αποτύπωση των πραγματικών οφειλών , η ταχύτητα πληρωμών, η διασταύρωση στοιχείων

Καταγραφή των διαδικασιών λειτουργίας

με την συμμετοχή των ίδιων των απασχολουμένων (Ομάδες εργασίας με την υποστήριξη ειδικών-αξιοποίηση των προτάσεων, κυρίως για οργανισμούς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη)

όχι αναθέσεις σε τρίτους συμβούλους ερήμην αυτών που ξέρουν τη δουλειά ακόμη και όπως γίνεται για να πάρει ο καθένας το κατιτί του

Άμεση διασύνδεση των συστημάτων των υπουργείων και αξιοποίηση τους στις διασταυρώσεις για αξιοποίηση τους στην περιστολή της φοροδιαφυγής.

Αυτοκίνητα και τεκμαρτή δαπάνη και πόθεν έσχες.

Μεταβιβάσεις ακινήτων και πόθεν έσχες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Διακίνηση πετρελαιοειδών (βυτία, φορτηγίδες, πλοία)

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ασθένεια, ιατρός, φάρμακο)

Μερικά από τα παραδείγματα αξιοποίησης

Και πρέπει  να επεκτείνουμε την διαδικασία σε ΟΤΑ, Δημοτικές επιχειρήσεις,  άλλη μεγάλη πληγή διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων και κατασπατάλησης πόρων

Και προκύπτει το ερώτημα γιατί δεν έχει προχωρήσει η «μηχανογράφηση» του Δημοσίου τόσα χρόνια?

Μα γιατί δεν βολεύει ούτε την πολιτική ηγεσία αφού πάντα ψαρεύει σε θολά νερά και μέσα στο χάος χάνονται τα ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις που προωθούν.  Μα γιατί έτσι εξυπηρετούνται  και  οι εργαζόμενοι  που μπορούν άλλοι να βολεύονται ,κάποιοι  να παρανομούν και κάποιοι άλλοι να συνδιαλέγονται και να συντηρούν την εξουσία τους ή την απραγία τους.

ΝΙΝΟ…

ΥΓ:  Αλήθεια τι γίνεται με την περικοπή των μισθών των βουλευτών και των δικαστικών που τις ακολουθούν. Σε μια τόσο έντονης οικονομικής πίεσης ποιος πρέπει να δώσει το «καλό» παράδειγμα.

ΝΙΝΟ…

Advertisements
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s