21 Απριλίου 1967

Τις  επετείους  πρέπει  να τις  θυμόμαστε. Και  τις  θλιβερές. Αλλά  να  μην  τις  θυμόμαστε  μόνες  τους, ξεκάρφωτες  και  παραμορφωμένες.

Να θυμόμαστε και  τα » πριν». Γιατί τίποτα  δεν  δημιουργείται «εν κενώ» . Καμμιά  δικτατορία  δεν μπορεί να  επιβληθεί και  να  σταθεί  επί  7  χρόνια αν  δεν  υπάρχουν  ανάλογες  συνθήκες.

Να θυμόμαστε και τα «μετά». Γιατί  τίποτα  δεν  είναι «τζάμπα». Και  το  κόστος  που πληρώθηκε σε σε Ελλάδα  και Κύπρο ήταν  ιδιαίτερα  υψηλό. Σε πολιτικό ήθος,σε κοινωνική υστέρηση,σε αίμα.

Και  μετά  να  ερχόμαστε  στο  σήμερα.Να  τα τοποθετούμε  όλα  αυτά   στο  ευρύτερο  περιβάλλον, να  βρίσκουμε  αναλογίες, αλληλεπιδράσεις, να τα  προβάλλουμε  στο  μέλλον. Γιατί οι  επέτειοι  είναι  για να  σκεφτόμαστε.

Τι  μου  έχει  μείνει  εμένα?

Η  απόλυτη   αντίθεση σε  όποιον θέλει να με » σώσει»  με το ζόρι. Η καχυποψία προς  τους κατόχους της μόνης  αλήθειας. Η  απέχθεια σε όσους  θέλουν να μου  την  επιβάλουν  με τανκς ή με ΚαλάσνικωφΗ βαθειά πίστη στην  αναποτελεσματικότητα  ολοκληρωτικών ή αυταρχικών καθεστώτων που κινούνται  εκτός  θεσμοθετημένου  ελέγχου  της κοινωνίας. Η  αντιπάθεια προς   απλουστευτικές προσεγγίσεις που  χαιδεύουν  τ΄ αυτιά  του κόσμου.  Η επιθυμία μου  να  έχω  λόγο για  το ποιος  θα με  «σώσει»  και  για  το πότε θα πάει  σπίτι  του.  Η πεποίθηση ότι η Ελευθερία  είναι η πρώτη  και απαραίτητη προυπόθεση  για  οποιαδήποτε  άλλη κατάκτηση.

Αυτονόητα  πράγματα? Ισως όχι και   τόσο! Γιατί  στους περίεργους καιρούς  που  ζούμε και που  αναζητούνται » σωτηρίες»  και » σωτήρες»,  μερικές  φορές  ξεχνάμε  ότι  η Ελευθερία  συνεπάγεται  την  ανάληψη της  ευθύνης  για  τις όποιες επιλογές. Και για τις  συνέπειες  τους. Είναι  η δυσκολία  και το μεγαλείο  της.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to 21 Απριλίου 1967

 1. Ο/Η ΝιΝο λέει:

  Ασφαλώς και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δικτατορίες φυτρώνουν εκεί που η Δημοκρατία αδυνατεί να ανταποκριθει στο ρόλο της, είτε λόγω διαφθοράς είτε λόγω αναποτελεσματικότητας.
  Σε ένα τετοιο περιβαλον η αγανάκτηση η απογοήτευση και η παραίτηση της κοινωνίας αναθέτουν το ρόλο του «τιμωρου» σε μια άλλη ομάδα διεφθαρμένων στο όνομα του λαού και της πατρίδας.
  Αναφέρομαι στη δυτικού τύπου δικτατορία αφού κομμουνισμος, τρομοκρατία, θρησκευτικά καθεστώτα η Αφρικανικου τύπου δικτατορίες ενέχουν και αλλά διαφορετικά χαρακτηριστικά , αιτίες και μεθόδους.

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Η ΣΩΣΤΗ απάντηση στα όποια προβλήματα και αδυναμίες της Δημοκρατίας ΠΟΤΕ δεν είναι η κατάργηση της. Κάποιες φορές κάποιοι επιβάλλουν (και κάποιοι άλλοι ανέχονται) την ΛΑΘΟΣ απάντηση.
  Το ξεκαθαρίζω αυτό -και νομίζω ότι συμφωνείς- γιατί άλλο το να «εξηγείς» γιατί επιβάλλεται μια δικτατορία και άλλο να δικαιολογείς ή να νομιμοποιείς την ύπαρξη της .

 3. Ο/Η ΝιΝο λέει:

  Βεβαίως και συμφωνώ. Θαθελα να τονίσω τις ευθύνες της κοινωνίας και την ανάγκη εγρήγορσης.
  Ασφαλώς και σήμερα δεν κινδυνεύουμε απο τετοιου είδους δικτατορίες.
  Υπάρχουν όμως πολλαπλές παραλλαγές της δικτατορίας , χειραγώγηση των θεσμών και των πολιτών, περιορισμός των ατομικών ελευθεριών, των προσωπικών δεδομένων, οικονομικών δεσμεύσεων που η κοινωνία ανέχεται και δεν αντιδρά και αυτό είναι χειρότερο αφού η συγκαληψη δεν οδηγεί στην καταρευση όπως συνήθως καταλήγουν τα στρατιωτικά καθεστωτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s