Δρυός πεσούσης (?)…….

Πίκρα....

Η  πρόθεση  μου  σήμερα  ήταν  να  γράψω   για  το  «κοινό  περί δικαίου  αίσθημα »    και  την παλλαική  υποτίθεται  –  όπως  εκφράζεται  από  τα   ΜΜΕ-   απαίτηση  «να πάει  κάποιος  επι τέλους  φυλακή».  (Εγώ  θα  έλεγα  να πάνε πολλοί  φυλακή, εφ΄οσον  αποδειχθεί  μέσα από τις  θεσμοθετημένες διαδικασίες  ότι  έχουν  παρανομήσει  , αλλά  ΟΧΙ  ΕΠΕΙΔΗ  ΤΟ  ΖΗΤΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ!)

Τριγυρίζοντας  στο  διαδίκτυο  όμως  έπεσα  σε  μια  συζήτηση   που  ξεκινώντας   από  την  περίφημη Επιτροπή Αξιολόγησης  που  συνέστησε ο Σαμαράς   από  την  οποία  ΘΑ κριθούν,  ΟΤΑΝ   φτάσουμε  σε  εκλογές, όλοι όσοι  θελήσουν  να  είναι  υποψήφιοι  βουλευτές,  επικεντρώθηκε  στον  Καραμανλή   και  στο  μέλλον  του.  Η παρακολούθηση  της  μακράς  συζήτησης  και   κάποιες παρεμβάσεις   μού  έφαγαν  χρόνο  κι έτσι  σκέφθηκα  να  αναρτήσω  αυτούσια  τα  δύο  σχόλια  μου  που ανέβηκαν  στο antinews.gr.  (Εξ άλλου με   διαρκώς  αυξανόμενες  σε όλα  τα  έντυπα  τις  επιθέσεις  κατά Καραμανλή   και  διαρκως  πυκνότερα   όχι  απλώς  τα απαξιωτικά  αλλά  τα υβριστικά  σχόλια   από  την  δημοσιογραφική αλητεία το  θέμα  είναι προκλητικό)

Συνοπτικά  η  άποψη  στην οποία  προσπάθησα να αντιπαρατεθώ  λέει  περίπου  τα  εξής:

«Ο  Καραμανλής  οδήγησε  την  παράταξη  στην  μεγαλύτερη  ήττα  της  ιστορίας  της. Δεν  ανταποκρίθηκε  στις προσδοκίες  αυτών που τον  ψήφισαν. Αποδοκιμάσθηκε  από  τον λαό. Αποσύρθηκε  στο  ρόλο  απλού  και βωβού  βουλευτή και  ποτέ  δεν  μίλησε  ο ίδιος  για  να  εξηγήσει  τι πήγε  στραβά. Αυτή  τη  στιγμή  ο Καραμανλής  από  » ισχυρό  χαρτί»  έχει  μετατραπεί  σε  «βαρίδι» της παράταξης. Είναι  ο  «αδύνατος  κρίκος » που όλοι  χτυπάνε  για  να πλήξουν  την παράσταση. Κάτω από  αυτές  τις προυποθέσεις  καλό  είναι  με  τον Α  ή Β τρόπο  ο Καραμανλής  να  «θυσιασθεί»  ώστε  η   παράταξη  απελευθερωμένη   να  τραβήξει  μπροστά»

Τα  δύο  σχόλια   στην   ανάρτηση που  είχε  τίτλο «Όλοι κρίνονται, ακόμα και ο Καραμανλής» :

Α΄  ΣΧΌΛΙΟ

1. Η  εντός  εισαγωγικών  φράση «Ολοι κρίνονται, ακόμα και ο Καραμανλής»  δεν  ελέχθη ποτέ.

2. Ο Καραμαλής  και  σφάλματα  έκανε  και δεν  είναι  υπεράνω  κριτικής

3. Εάν ο Καραμανλής στις  5.10  δήλωνε  ότι  θα  ήταν  υποψήφιος  και πάλι  είτε  από  το Συνέδριο  είτε  από  τη  βάση με  οποιονδήποτε  αντίπαλο  (αν  υπήρχε  ) θα  έπαιρνε  80%

4 Η κατάσταση  της παράταξης  σήμερα  θα  ήταν πολύ  καλύτερη, γιατί  ο Καραμανλής  θα  μπορούσε  να  υπερασπιστεί και  να  δικαιολογήσει  τις  επιλογές  του κάτι  που  για πολλούς  λόγους  δυσκολεύεται  να κάνει η σημερινή  ηγεσία.

5 Ο  Καραμανλής δεν μιλά  γιατί  το να μιλήσει  θα  έμοιαζε  άδειασμα του Σαμαρά. Ο Καραμανλής  θα  μιλήσει όταν  θα  θεωρήσει ότι  αυτό  δεν θα  βλάψει τηνπαράταξη . Συμπεριφέρεται σαν » στρατιώτης».

6 Την » Καλαματιανή  ντρίμπλα» [ ετσι  χαρακτήρισε  κάποιος  την  εξαγγελία  Σαμαρά  περί Επιτροπής Αξιολόγησης -«τους  διαγράφει χωρίς να τους διαγράφει»] δεν  την καταλαβαίνω.  Θα  έχουμε  τώρα  να  ασχολούμαστε  μέχρι  τις  εκλογές «ποιοι πλήγωσαν  την παράταξη»  και ποιοι είναι  τα  «βαρίδια»  αντί  να  αποφασισθεί ποιοί  είναι ,να περιθωριοποιηθούν και να τραβήξουμε  μπροστά. Δεν  είμαι  της  άποψης ότι οι  μισοί  στη  ΝΔ είναι  άχρηστοι  και  πρέπει  να  απομακρυνθούν  αλλά  αφού   ετέθη  το  θέμα  και μάλιστα  κατ΄ επανάληψη  από την  ηγεσία  πρέπει  και να το ξεκαθαρίσει.

7 Κάποιοι  λένε  να  αποχωρήσει ο Καραμανλής. Γιατί? Επειδή  έχασε? Επειδή  συνετρίβη στις  εκλογές? Πολύ   λεβέντικη  αντιμετώπιση! Λες  και  θα μπορούσε  να  κερδίζει  συνέχεια! Λες  και  δεν  έχει  ευθύνες όλη η παράταξη!  Η  στάση  αυτή  είναι  χαρακτηριστική  της  έλλειψης  παραταξιακής αλληλεγγύης , έλλειψη  που  πάμπολλες  φορές  έχει  τονίσει ο «ψυχραιμία».  Μόνο  που  αυτή  την  έλλειψη  παραταξιακής  αλληλεγγύης (αλληλεγγύη  βασισμένη  σε κοινότητα  ιδεών  και  οχι συμφέροντα  και μικροκομματικά  «νταραβέρια») την πληρώσαμε  κατ΄ επανάληψη  και  την  πληρώνουμε  και  πάλι.  Επειδή  όμως  τώρα  τα πράγματα  είναι πιο ζόρικα θα  την πληρώσει ακριβά και ο  τόπος στον  οποίο  αν  συνεχίσουμε  έτσι δεν θα  μπορέσουμε  να  δώσουμε – όταν κληθούμε – πειστική  εναλλακτική  λύση διότι  κάνουμε  ότι  μπορούμε  για να ΑΥΤΟΥΠΟΝΟΜΕΥΘΟΥΜΕ.


Β΄ σχόλιο

Το δίλημμα που τίθεται είναι σε επίπεδο αρχών και όχι προσώπων.
Εχεις ένα αρχηγό επί 12 χρόνια , κερδίζει δύο εκλογικές αναμετρήσεις, κυβερνάει τον τόπο 5,5 χρόνια και στην τρίτη αναμέτρηση -εν μέσω διεθνούς κρίσης και με το σύνολο των ΜΜΕ, που σταθερά τον υπονόμευαν διακριτικά, ανοιχτά πλέον εναντίον του – χάνει με μεγάλη διαφορά. Και τότε αυτοί που τον στήριζαν,  οι ψηφοφόροι του ανακαλύπτουν ότι είναι “άχρηστος”, ότι αποτελεί “βαρίδι” και ότι πρέπει να “θυσιασθεί. Αν αυτός δεν είναι οππορτουνισμός τότε τι είναι? Αν δεν είσαι διατεθειμένος να σταθείς αλληλέγγυος με αυτόν που ψήφισες πριν 7 μήνες,τι είσαι? Λεβέντης?
Την ηγεσία με την οποία πορεύθηκες 12 χρόνια δεν την πετάς, δεν την λοιδωρείς δεν την απαξιώνεις επειδή έτσι (νομίζεις ότι) βολεύει. αρ Είναι θέμα αρχής και όπως είπε πιο πάνω ένας φίλος τις εκπτώσεις σε θέματα αρχής τις πληρώνεις και μάλιστα ακριβά.
Δεν μπήκα καθόλου σε θέματα τακτικής. Η τακτική απαξίωσης του Καραμανλή είναι υπονομευτική ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ γι αυτό και την ακολουθούν οι … εκτός παράταξης. Στο μέτρο που την τακτική αυτή υιοθετεί και η παράταξη απλώς ΑΥΤΟΥΠΟΝΟΜΕΥΕΤΑΙ.«

Τώρα  παρατηρώ  ότι  και τα  δύο  σχόλια  με  διαφορά  12  ωρών  το ένα  από  το άλλο  τελειώνουν με  την  έννοια  της «αυτοϋπονόμευσης» που  είναι  και ο τίτλος  της  προχθεσινής  ανάρτησης.  Προφανώς  πρόκειται  για  το  νέο  «κόλλημα»   μου, αλλά  δεν νομίζω  ότι  υπάρχει  άλλη  έννοια  για  να  εκφράσει  αυτό που  γίνεται  επί  μήνες  και  με  διαρκώς  εντεινόμενο  βαθμό στον  φιλελεύθερο (είπαμε  κεντροδεξιό, συντηρητικό όπως  θέλετε  )  χώρο. Κι  αν  ήταν θέμα  απλώς παράταξης «κομμάτια  να  γίνει»! Εδώ  όμως  «ματώνει» (και θα  «ματώσει» κι άλλο ) ο  τόπος!

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Δρυός πεσούσης (?)…….

 1. Ο/Η Παναγιωτης λέει:

  Μπραβο,σωστος
  Οι αλλοι απο κει καλυψαν και καλυπτουν τον Τσουκατο παρα την ομολογια του και εμεις απο δω συνεχεια παταμε τις μπανανοφλουδες που μας ριχνουν

 2. Ο/Η Μάρκο Τ λέει:

  Θεωρώ το ιστολόγιο αυτό, μαζί με αυτό του Διηνέκη Ποντικού, από τα πλέον συγκροτημένα ιστολόγια του συντηρητικού ή συντηρητικού φιλελεύθερου χώρου (δεν μου αρέσει ο όρος «φιλελεύθερος» σκέτος γιατί παραπέμπει αλλού, ας μην ντρεπόμαστε στην Ελλάδα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους).
  Στο προκείμενο όμως θέμα νομίζω ότι δεν θα συμφωνήσω. Από το 2007 είχα αντιληφθεί σχετικά με τον ΚΚ ότι ήταν ένας ελλειμματικός πρωθυπουργός και σε πολλά μάλλον αδιάφορος, ειδικά σε θέματα που σχετίζονταν με την «καθημερινότητα», που δεν είναι όμως καθόλου κάτι ασήμαντο. Μία μερίδα σχολιαστών από τον κεντροδεξιό χώρο, σε διάφορα ιστολόγια, τον είχε παρουσιάσει ως κατάλληλλο για «υψηλή πολιτική» και μας καλούσε να επικεντρωθούμε στις επιτυχίες του εκεί. Διαφωνώ πλήρως.
  Δεν θα ξεχάσω δύο πράγματα:
  1. Αφησε να χαθεί τραγικά η ευκαιρία για την Αθήνα να σουλουπωθεί, να συμμαζευτεί. Φυσικά και δεν βρέθηκε ο κατάλληλος δήμαρχος, ο Νικήτας Κακλαμάνης είναι κυριολεκτικά για τα μπάζα, ο Δήμαρχος της Λινάτσας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έπρεπε ο πρωθυπουργός να ανεχτεί μία τεράστια περιοχή του Κέντρου της πρωτεύουσας να καταντήσει ανθρώπινη χωματερή, να γίνει φέουδο της νιγηριανής, της σομαλιανής και της αφγανικής μαφίας (έλεος πια, ας ξεκαθαρίσει η καταάσταση αυτή, ακόμα και αν οι λύσεις είναι στα όρια της νομιμότητας, δεν γίνεται να καθόμαστε να ασχολούμαστε με μαφιόζους που δεν έχουν καν έγγραφα παραμονής και που τυπικά δεν ζουν καν στη χώρα μας!). Η κατάσταση αυτή ανδρώθηκε επί Καραμανλή και μόνο μετά την καταβαράθρωση των ευρωεκλογών άρχισε να ασχολείται κάπως με το τεράστιο αυτό ζήτημα, μέχρι που ήρθε το ΠΑΣΟΚ και το ανέλαβε η…αρτίστα-«αντιρατσίστρια» Άφρα Αλ Σάλεχ μαζι με τον κύριο εκ Συνασπισμού που παριστάνει τον Υφυπουργό. Και ήρθε το γλυκό και έδεσε…

  2. Φέρει ο ΚΚ βαρύτατες ευθύνες, γιατί στην οικονομική πολιτική ώφειλε να είχε πάρει μέτρα από τις αρχές του 2009. Ο Αλογοσκούφης, ο οποίος δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να του φορτώσουμε τα πάντα. το είχε επισημάνει και ο ΚΚ άκουγε τον Λούλη και τον Σουφλιά. Ο ένας ήταν επικοινωνιολόγος, εκφραστής της ιδεολογικής απογύμνωσης της ΝΔ, όπου η λέξη «δεξιός» ήταν απαγορευμένη (γιατί; επειδή οι παππούδες μας δεν επέτρεψαν να γίνει η Ελλάδα Αλβανία του Ζαχαριάδη και των άλλων καραγωγέων και τσαγκάρηδων του ΚΚΕ;). Ο δεύτερος ήταν πολιτικός μηχανικός, με πλήρη αδιαφορία για θέματα περιβάλλοντος (κάτι που στοίχισε στην εικόνα της ΝΔ, ειδικά στην πιο ευαισθητοποιημένη αστική τάξη και στα πιο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού).

  Δηλαδή, αντί να ακούσει ο ΚΚ τη φωνή της γνώσης, τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό, διαχειριζόταν ένα τόσο μεγάλο θέμα επικοινωνιακά. Και τελικά η θύελλα, βοηθούντος φυσικά του GAP, μας παρέσυρε και ακόμα δεν γνωρίζουμε πού θα μας βγάλει.

  Δύο μικρά δείγματα γραφής του ΚΚ παρέθεσα, που, κατά τη γνώμη μου, δείχνουν την απόλυτη ανεπάρκειά του. Κακά τα ψέμματα, αν δεν έφερε το επίθετο Καραμανλής, ο Βαρβιτσιώτης και οι λοιποί βαρώνοι δεν θα τον είχαν επιλέξει. Πολύς κόσμος με κοινή λογική, από τον συντηρητικό χώρο ή και από άλλους χώρους, το ομολογεί αυτό πλέον.

 3. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Μάρκο
  Θερμές ευχαριστίες για το ιδιαίτερα κολακευτικό (μέχρι υπερβολής) πρόλογο σου.
  Επί της «διαφωνίας» σου (βάζω τα εισαγωγικά επειδή είναι αμφίβολη η έκταση της): Στην ανάρτηση δεν ασχολούμαι καθόλου με το αν, που και γιατί ο Καραμανλής έκανε λάθη. Επισημαίνω ότι ένα αρχηγό με τον οποίο πορεύθηκες μαζί επί 12 χρόνια δεν μπορείς να τον απαξιώνεις επειδή πήρε 33% ούτε επειδή θεωρείς «βολική» την θυσία του. Κυρίως για λόγους αρχής και δευτερευόνυως για λόγους τακτικής.
  Τώρα σχετικά με τα λάθη του στην οικονομική πολιτική βλέπω ότι τα επικεντρώνεις στις αρχές του 2009 (νομίζω ότι και ο …Καραμανλής θα συμφωνούσε μαζί σου). Ειλικρινά θα ήθελα κάποτε να μάθω έστω και κατ΄ ιδίαν γιατί πάρθηκαν ή δεν πάρθηκαν αποφάσεις τότε (ίσως και λίγο νωρίτερα) κι έτσι το μόνο που μπορώ να μεταφέρω είναι μία αίσθηση.Υπήρξε δισταγμός και μια αφελής πίστη ότι θα καθίστατο δυνατή κάποιου είδους συναίνεση -έστω και για να μην γίνουν εκλογές τον Μάρτιο του 2010.Οταν συνειδητοποιήθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια προοπτική ο Καραμανλής έκανε αυτό που ήταν τίμιο να κάνει. Προεκλογικό αγώνα με σημαία την λιτότητα.
  Εκεί που σίγουρα διαφωνούμε (και δεν είναι κακό) είναι ότι προσωπικά πιστεύω ότι ο Καραμανλής δεν ήταν ανεπαρκής. Εκανε κι άλλα λάθη (ποιος δεν κάνει?) αλλά είχε ανθρώπινες «ποιότητες» απολύτως απαραίτητες και καθόλου αυτονόητες για ένα κυβερνήτη. Οσο περνάει ο καιρός νομίζω θα του τις αναγνωρίζουμε περισσότερο.(Τα λέει αυτά κάποιος που όταν ανακοινώθηκε το 1997 η υποψηφιότητα του προσπαθούσε να καταλάβει τι είχαν πάθει αυτοί που τον πρότειναν)
  ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s