Αποδομώντας την κοινή λογική

Την Παρασκευή κουβεντιάζαμε με φίλους περί Ιστορίας και περί της αποδομητικής ματιάς με την οποία την αντιμετωπίζουν κάποιοι επιστΉμονες και την Κυριακή στην Καθημερινή έπεσα πάνω σε ένα αρθρο του κ Χουλιάρα καθηγητή Πολιτικών Επιστημών που ανέλαβε να αποδομήσει και την …. χαρτογραφία Ας ξεκινήσω από την τελευταία και πλέον εξωφρενική παρατήρηση του κ καθηγητή

(Σε χάρτες της Ελλάδας) Οι γειτονικές χώρεςείναι βαμμένες με ανοιχτό γκρίζο ή είναι τελείως λευκές, δεν έχουν βουνά, πεδιάδες και λίμνες.Φαντάζουν σαν έρημοι μπροστά στη πολύχρωμη ζωντανή και όμορφη δικιά μας πατρίδα. Το απόγειο του παραλογισμού! Επειδή κάποιος χάρτης (προσέξτε!) της Ελλάδας δεν ασχολείται με την γεωγραφία της Βουλγαρίας ή της ΠΓΔΜ και τις εμφανίζει (απλώς ως συνορεύουσες χώρες) με ανοικτό γκρι ή λευκό αυτό γίνεται για να υποτιμηθούν και να εμφανισθούν σαν έρημοι και πάντως λιγότερο γοητευτικές χώρες από τη δική μας! Ελεος!!!

Και συνεχίζουμε Η αιγιαλίτιδα ζώνη δεν καταγράφεται-ίσως για να διατηρηθεί ανοικτή η προοπτική διεύρυνσης της από τα 6 στα 12 νμ Δηλαδή οι χάρτες που αποτυπώνουν την αιγιαλίτιδα των 6 νμ (και υπάρχουν φυσικά τέτοιοι) περιορίζουν την προοπτική διεύρυνσης της? Από το τι αποτυπώνουν οι χάρτες θα εξαρτηθεί η επέκταση ή όχι των χωρικών υδάτων?

Οι πόλεις της Μ.Ασίας αποτυπώνονται με τα ελληνικά τους ονόματα(προφανώς για να μην ξεχνάμε τις χαμένες πατρίδες) Και άλλες ευρωπαικές πόλεις αναφέρονται στους ελληνικούς χάρτες με τα ελληνικά ονόματα τους. Δεν έχω δει χάρτες που να γράφουν Μπερλίν,Μινχεν,Κελν ή Ζενέβ(γράφουν Βερολίνο,Μόναχο,Κολωνία,Γενεύη) Και τι τον ενοχλούν τον κ. καθηγητή οι χαμένες πατρίδες? Η σύνδεση τους με το παρελθόν μας είναι μια πραγματικότητα και ούτως ή άλλως ως <<χαμένες>> τις θυμόμαστε!

Η Τουρκία χωρίζεται σε κάποιους χάρτες σε Ευρωπαική και Ασιατική Τι άραγε υποκρύπτει κατά τον κ καθηγητή αυτή η κατά κανένα τρόπο υποτιμητική για την Τουρκία αποτύπωση μιας πραγματικότητας? Εθνικιστικές βλέψεις διαμελισμού της?

Αρκετοί ελληνικοί χάρτες περιλαμβάνουν (σε κουτί στο κάτω δεξί άκρο) την Κύπρο (λες και αποτελεί ελληνική επαρχία) Προς τι η ενόχληση? Ελληνική επαρχία η Κύπρος δεν είναι, ανεξάρτητο κράτος είναι, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχει μια εντελώς ιδιαίτερη  σχέση με την Ελλάδα και σίγουρα δεν μπορεί να δημιουργεί ενόχληση το ότι χαρτογραφικά δεν αντιμετωπίζεται όπως η Αλβανία, η Μοζαμβίκη ή η Μιανμάρ.

Δεν  θα  ήταν  σωστό  να  κάνω  δίκη  προθέσεων  του  κ Χουλιάρα.  Όμως  μου  μοιάζει  να προτείνει    ακριβώς αυτό  που  υποτίθεται  ότι  επικρίνει.  Την  πολιτική  χρήση  των  χαρτών. Απλώς   προτιμά  οι  χάρτες   να  λειτουργούν  αποκρύπτοντας  πραγματικότητες ή  έστω  να  μην  τις  θυμίζουν. Θεωρεί  ίσως  ότι  αυτό  θα  βοηθούσε  την  ειρηνική  διευθέτηση  διαφορών. Προσωπικά  προκρίνω    το  ακριβώς  ανάποδο. Η  ειρηνική  διευθέτηση  των  διαφορών    για  να  είναι  μόνιμη  και  ειλικρινής  πρέπει  να  πατάει  σε  πραγματικότητες  ενίοτε  δυσάρεστες  και  ίσως  δύσκολα  διαχειρίσιμες.Αν  τις  αγνοήσει  η  ειρηνική  διευθέτηση  δεν  είναι  παρά  μια  προσωρινή  ανακωχή. Το  τι  θα  έχουν  αποτυπώσει -κουκουλώνοντας- οι  χάρτες  δεν  πρόκειται  να  μετρήσει. Θα  υπάρξει  δεύτερος  γύρος.

Και  κάτι  ακόμα.  Αυθυποβαλλόμενες  φαντασιώσεις,    από τα  μαλλιά  τραβηγμένες  υποψίες   και << κουκούλωμα  >>  του  άβολου  παρελθόντος   δεν   συνιστούν   αποδόμηση. (Ενίοτε  της κοινής  λογικής  και  μόνο)

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s