Εσείς θέλετε εκλογές?

Τις  «μετα-διακαναλικές»  μέρες  που περνούμε  η θέση του  ΠΑΣΟΚ ,  όπως  ακούω  στελέχη του και διαβάζω  στα  φιλικά   του  ΜΜΕ,  αλλά και όπως προκύπτει   απ΄όσα γράφονται στα  blogs  είναι περίπου η  εξής:

«Μας  λέτε ότι  δεν ακολουθούμε  σωστή  πολιτική  και  ζητάτε  από  τον λαό  να  την  καταδικάσει  στις Περιφερειακές  εκλογές. Γιατί  δεν θέλετε  να  πάμε  σε  βουλευτικές  για  να  δούμε  αν πράγματι ο λαός την  καταδικάζει  και  σε  καταφατική  περίπτωση  να  αναλάβετε  εσείς  την εξουσία? Δεν  θέλετε  γιατί  δεν μπορείτε  να  τις  κερδίσετε  και  γιατί  δεν θέλετε  να  αναλάβετε  την  ευθύνη  που  αναλάβαμε  εμείς. Οπότε  βουλώστε  το!»

Την  λογική    της  τοποθέτησης   πολύς κόσμος   ακόμα και μη φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση δυστυχώς   την αποδέχεται.  Μόνο που   η τοποθέτηση  βασίζεται σε  ένα   απλοϊκό   σόφισμα   και δυστυχώς σε αυτή την χώρα  δεν τα πάμε καλά με  τα  αυτονόητα.

Το να    θέλω   ή να μην  θέλω  εκλογές  δεν έχει καμμία σχέση με το δικαίωμα  μου  να κάνω κριτική και να  προσπαθώ  να πείσω  τον κόσμο  ότι η δικιά μου  πολιτική πρόταση είναι αποτελεσματικότερη.

Κι  εξηγούμαι

Η ΝΔ   δεν θέλει εκλογές  επειδή:

1 Ξέρει ότι δεν θα  τις κερδίσει

2 Και αν ακόμα τις κερδίσει,  δεν θα τις κερδίσει όπως φαντάζομαι   ότι θέλει (κι έσι πρέπει να θέλει)  να τις  κερδίσει.  Να πάρει δηλαδή  την ψήφο  του Ελληνα πολίτη όχι  επειδή  έχει  αγανακτήσει με τον κ Παπανδρέου, αλλά επειδή αποδέχεται  την  δικιά της πολιτική πρόταση.

3 Εκτιμά  ότι όποιος και να κερδίσει δεν μπορεί να προκύψει σταθερότερο   κυβερνητικό σχήμα από  το  σημερινό  μονοκομματικό που  στηρίζεται  σε    καθαρή  κοινοβουλευτική πλειοψηφία (158 βουλευτές)

4. Οι  εκλογές   και  η  αστάθεια  που  στη  συνέχεια  κατά 99%   θα  ακολουθήσει θα επιβαρύνουν την  ήδη  δύσκολη θέση  της  χώρας.

5. Δεν θέλει  να  κυβερνήσει τώρα. Και  είναι απόλυτα  θεμιτό! Τι νόημα  έχει το να  γίνει κυβέρνηση  για  να  διαχειρισθεί μια  κατάσταση,  στην  οποία  – κατά την   κατ΄  επανάληψη   διατυπωθείσα  άποψη  της-  έβαλε  κακώς  την  χώρα  το  ΠΑΣΟΚ ? » Για να την διαχειρισθεί καλύτερα  από το ΠΑΣΟΚ » θα μου  πεί  κάποιος «ώστε να  σωθεί η χώρα μια ώρα αρχίτερα!» Ε,λοιπόν οι  συνθήκες για  να  διαχειρισθεί την κατάσταση  καλύτερα  η  ΝΔ δεν υπάρχουν  και  δεν μπορούσαν να υπάρχουν  τώρα. Ακόμα και κερδίζοντας τις εκλογές η  ΝΔ   ούτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία σαν αυτή  του ΠΑΣΟΚ μπορεί   σήμερα  να εξασφαλίσει, ούτε  την στήριξη των ΜΜΕ, ούτε  την  ανοχή  των  συνδικάτων,ούτε- το βασικότερο- την  ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΘΕΤΙΚΗ  τοποθέτηση  των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της προτάσεις. Οσο  περίεργο  και αν ακούγεται στην παρούσα φάση η καλύτερη λύση   για την  χώρα  θα ήταν   αν ο  Παπανδρέου άλλαζε την πολιτική του  υιοθετώντας κάποιες προτάσεις  της  ΝΔ!!!!

Tίποτα απ΄όσα προανέφερα δεν ακυρώνει το  δικαίωμα   της ΝΔ ( εννοείται και οποιουδήποτε άλλου κόμματος)  να  ασκεί κριτική, να  προσπαθεί να  πείσει  για την ορθότητα  της πολιτικής του , να διεκδικεί την ψήφο του λαού και να  ζητάει αποδοκιμασία της  κυβερνητικής πολιτικής.

Αλλά ας  πάμε  κι ενα βήμα  παραπέρα. Ας  υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ  συντρίβεται στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι θα  πεί ο κ Παπανδρέου, αφου- υποτίθεται-  σήκωσε  το γάντι της «μνημονιοποίησης» των εκλογών: «Κρίνατε την πολιτική μου αποτυχημένη   και τώρα  κάνω ξανά  εκλογές  για να  το ξανασκεφτείτε και  να  την επιδοκιμάσετε!» ??????? Ο  σουρρεαλισμός στο απόγειο του!

Η  δικιά μου λογική λέει ότι ένας  Πρωθυπουργός, υπεύθυνος, που πιστεύει στην πολιτική  που  εφαρμόζει και η  οποία,όπως λέει δινει ήδη αποτελέσματα- την στιγμή που   αισθάνεται ότι αποδοκιμάζεται (έστω και εμμέσως , επειδή -είπαμε-   οι εκλογές είναι  αυτοδιοικητικές)-   συνεχίζει την πολιτική του, αυτή που πιστεύει ότι είναι ορθή  για τον τόπο, την εξηγεί και την  υπερασπίζεται θαρρετά προσδοκώντας τα  θετικά  αποτελέσματα   της  να μεταπείσουν αυτούς που τον καταψήφισαν στις  Αυτοδιοικητικές. Την δημοκρατική νομιμοποίηση του  την εξασφαλίζουν  οι 158 βουλευτές του,  οι οποίοι   σύμφωνα  και με  το  Σύνταγμα είναι  οι  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ   υπεύθυνοι γιε  την στήριξη  ή όχι της  κυβέρνησης.

Βεβαίως εγώ μιλάω για λογική ,για υπευθυνότητα,  για  το καλό του  τόπου.  Θυμίζω  απλώς  ότι Πρωθυπουργός είναι ο  Γιώργος  Λ.Υ. Παπανδρέου.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Εσείς θέλετε εκλογές?

 1. Ο/Η ellinaki λέει:

  Νομίζω ότι η παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλοί (συμπεριλαμβανομένου και εμένα), είναι το μπέρδεμα ορθής θεωρητικής σκέψης για την σωστή διακυβέρνηση, με την πραγματική πολιτική κατάσταση της Ελλάδας.

  Φαντάζομαι πως όλοι θα θέλαμε μία κυβέρνηση με σταθερό πολιτικό πρόγραμμα, χωρίς παρεκκλήσεις, αλλά και χωρίς κρυφές εκπλήξεις για τους ψηφοφόρους, η οποία κατευθύνεται τόσο προς την εξυγίανση της εθνικής οικονομίας, όσο και προς τον εκσυγχρονισμό του τωρινού Κράτους. Όταν όμως μιλάμε για την Ελλάδα, όπου το σκεπτικό της κοινωνίας στο σύνολο είναι κατά βάση ατομικιστικό και συσπειρωμένο σε χιλιάδες σκόρπια μικροσυμφέροντα, είναι λογικό ότι ουδέποτε δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια κυβέρνηση που από τη μία θα λαμβάνει σωστά μέτρα και από την άλλη θα έχει τη συνεχή υποστήριξη της κοινωνίας στο σύνολο. Όχι επειδή απαραίτητα λείπουν οι κατάλληλοι πολιτικοί ηγέτες, αλλά επειδή η φύση της ελληνικής κοινωνίας είναι τέτοια που δεν θα δεχόταν ποτέ να προχωρήσει στον οποιονδήποτε συμβιβασμό προς κάποια κοινή κατεύθυνση.

  Το σφάλμα που κάνει, και επαναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι ότι προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη «σωστή» ηγεσία, αλλά και τη συνεχή λαϊκή αποδοχή όλων των μέτρων που προωθεί. Και κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα, είναι καταδικασμένο να αποτύχει ως κυβερνητικό μοντέλο.

  Κατά τη γνώμη μου, αυτό που χρειάζεται η χώρα αυτή την περίοδο αλλά και στο βραχυπρόθεσμο μέλλον είναι μία αποφασιστική κυβέρνηση, αλλά και μία ουσιώδη αντιπολίτευση. Επειδή έως τώρα έχουμε συνηθίσει να «ποδοσφαιροποιούμε» την πολιτική, δηλαδή να διαλέγουμε κόμμα όχι βάσει ιδεολογίας, αλλά βάσει παράδοσης, δε σημαίνει ότι η σωστή αντιπολίτευση πρέπει πάντα να πηγαίνει αντίθετα στα κυβερνητικά προγράμματα.

  Ο σωστός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ασκεί κριτική πάνω σε σημαντικά θέματα προτάσοντας καλύτερες λύσεις και μόνο όταν χρειάζεται. Η αντιπολίτευση που απλά ασκεί συνεχώς κακοπροαίρετη κριτική με σκοπό να βλάπτει μόνο την κυβέρνηση, στην ουσία κάνει μόνο κακό στη χώρα. Και επί της παρούσης, σύσσωμη η αντιπολίτευση (δεξιά και αριστερά) κάνει ακριβώς αυτό

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Κατ άρχήν χαίρομαι ιδιαίτερα για την επίσκεψη σου στο blog μου κι ακόμα περισσότερο γιατί από το μeγεθος και το περιεχόμενο του σχολίου σου είναι προφανές ότι δεν ειναι ανταπόδοση «φιλοφρονησης» για τις δικές μου επισκέψεις (συμβαίνουν αυτά στα blogs)
  Επί τουθέματος(ήμάλλοντωνθεμάτων)που θέτεις:
  1 Η διάσταση μεταξύ «ορθής θεωρητικής σκέψης» και «πραγματικής πολιτικής κατάστασης» που επισημαίνεις είναι υπαρκτή. Η κριτική μας όμως δεν μπορεί να έχει σαν μέτρο παρά το κατα τη γνώμη μας «ορθό». Αλλο θέμα αν όταν μιλάμε περί πολιτικής πρέπει να έχουμε υπ ΄όψη μας το περίφημο ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού»
  2 Το να παίρνει μια κυβέρνηση σωστά μέτρα και να μην έχει την στήριξη του συνόλου της κοινωνίας προσωπικά το βλέπω φυσιολογικό. Ετσι συμβαίνει στις δημοκρατίες. Αλλά δεν πρόκειται ούτε για παθογένεια ούτε της δημοκρατίας ούτε της κοινωνίας μας. Απλά ο καθενας μας βλέπει το «σωστό» κάπως αλλιώς-πιθανώς και μέσα από το πρίσμα των προσωπικών και όχι αναγκαστικά ποταπών συμφερόντων του. Κι έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Εγώ θεωρώ την φορολογία του 45% απαράδεκτα υψηλή και αναποτελεσματική ,ένας φίλος του ΚΚΕ θα προτιμούσε( μέχρι να εοικρατήσειη επανάσταση) η φορολογία να φθάνειστο 80%.Κανένα πρόβλημα.
  3 Οπως υπονοείς, ούτε σε επίπεδο κοινωνίας ούτε σε επίπεδο πολιτικών σχηματισμών έχουμε συναινετική κουλτούρα.Βλέπεις οι διάφορες πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τα»κουκιά» τους και δεν τους πολυενδιαφέρει το όφελος που θα προκύψει για όλους (win-win game) από μια λιγότερο «ποδοσφαιρική» προσέγγιση των προβλημάτων και του «αντιπάλου».
  4Το σφάλμα που κάνει το ΠΑΣΟΚ «επί ζημία» της χώρας και της ίδιας της πολιτικής του είναι ότι αντί να υπερασπισθεί την πολιτική του (δεν εξετάζω αν είναικαλήή κακή) συνεχίζει να προσπαθεί να χαιδέψει αυτιά και να ρίξει αλλού τις ευθύνες (φταίνε οι κακιές οι αγορές, φταίει η στριμμένη η Μέρκελ,φταίει το ΔΝΤ) Κάθε κυβέρνηση πρέπει να επιδιώκει την λαική στηριξη αλλά πρέπει να την επιδιώκει προσπαθώντας να πείσει και όχι να κοροιδέψει.
  5 Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ακριβώς αυτός που περιγράφεις και βέβαια καμμία Αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν τον έπαιξε σωστά. Αν έρθουμε στη σημερινή κατάσταση θα πρέπει να επισημάνω ότι η κρισιμότητα της θα δικαιολογούσε ίσως και εντονότερς αντιδράσεις.Παρ΄ολα αυτα 1. η ΝΔ έχει υπερψηφίσει πάνω από το50% των νομοσχεδίων που έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ (πρόσφατα χαρακτηριστικάπαραδείγματα το περι φορτηγών ΔΧ και περι ΟΣΕ) και σε όλες τις περιπτώσεις έχει διαφωνήσει με δυναμικές αντιδράσεις {η σταση της αυτη «βέβαια από τα ΜΜΕ καιτο ΠΑΣΟΚ) 2.Οι όποιες αντιδράσεις της ΝΔ δεν έχουν σχέση με τις αντίστοιχες του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης ΝΔ .ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΚΕΨΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΤΟ 1/5 ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΕΠΑΙΡΝΕ Η ΝΔ!! ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΚΡΕΜΙΣΘΕΙ Η ΑΘΗΝΑ!
  Οσο για την «Αριστερά» δεν νομίζω οτι είναι θέμα κακοπροαίρετης τακτικής. Απλώς είναι τόσο διαφορετικές οι στοχεύσεις της , τόσο διαφορετική η κοινωνία που ονειρεύεται, ώστε η κριτική δύσκολα θα μπορούσε να είναι ηπιότερη.Η κριτική της ας είναι όσο σκληρή θέλει Εμένα με ενδιαφέρει η διαφωνία της να εκφράζεται στα πλαίσια του νόμου, κάτι που δεν είναι και πολύ σύνηθες(Τιπεριμένωόμως κι εγώ ο καημένος?Εδώ σε δελτίο των 8 είπε το ΚΚΕ ότι δεν είναι υποχρεωμένο να σέβεται το Σύνταγμα)
  Λίγο μάκρυνε η απάντηση μου ,αλλά το φταίξιμο δεν ήταν όλο δικό μου και σε κάθε περίπτωση…το ευχαριστήθηκα.

 3. Ο/Η gerasimos λέει:

  Firiki, τι σημαίνει Λ.Υ Παπανδρέου. Ίσως να είναι αφελής η ερώτηση μου αλλά τι σημαίνει Λ.Υ?

  Ενδιαφέρον το blog σου.

 4. Ο/Η firiki2010 λέει:

  H ερώτηση δεν είναι αφελής γιατί νομίζω ότι ποτέ σε κάποια ανάρτηση δεν έγραψα ολόκληρο το Λ.Υ. Για να είμαι ειλικρινής απορούσα που κανείς δεν μου είχε κάνει την ερώτηση- μέσω του blog τουλάχιστον- φοβούμενος ίσως ότι κάνει αφελή ερώτηση, φόβο που εσύ ξεπέρασες κάνοντας ίσως και κάποιους αλλους αναγνώστες να νιώσουν πιο ανετα.
  Οι Αμερικάνοι έχουν μια συνήθεια για να χρησιμοποιούν το παρατσούκλι ή μια φράση που να «χαρακτηρίζει» κάποιον μεταξύ του ονόματος του και του επιθέτου π.χ Jimmy-Take the Money and Run- Jones η κάπως έτσι.
  Ο Πρωθυπουργός μας νομίζω είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την φράση «Λεφτά Υπάρχουν» (Λ.Υ.)
  Ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s