Μια δημοσκόπηση και κάποιες σκέψεις

Ακόμα  μια  δημοσκόπηση  που    αφορά  εκτίμηση  εκλογικής  επιρροής  και  δίνει  προβάδισμα   στη  ΝΔ. Είναι  προφανής  μια  τάση  να  αρχίσουν  οι  πανηγυρισμοί  αυτών  που  ευνοεί  η  δημοσκόπηση  (με  αφορμή  την  αμέσως  προηγούμενη  επίσης  ευνοική  δημοσκόπηση   άκουγα  προχθές    στέλεχος  της  ΝΔ  να   λέει   ότι    από  τη  στιγμή   που   παίρνει  κεφάλι  στις  δημοσκοπήσεις  η   εκάστοτε  αξιωματική  αντιπολίτευση  η  τάση  δεν  αναστρέφεται).

Επίσης  προφανές   ότι  οι  μη  ευνοημένοι  της  δημοσκόπησης  θυμούνται  διάφορα («……οι δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίες. Διότι τα ερωτήματα γίνονται και διαμορφώνονται από επιτελεία ειδικών. Και τα επιτελεία αυτά, καθώς τα ερωτήματα που εξαπολύουν και διαδίδουν, τα πληρώνουν κάποιοι….. Διαδίδονται μέσα από   τηλεοπτικά κανάλια και σταθμούς. Και ξέρετε πολύ καλά ποιοι είναι πίσω από αυτά τα κανάλια…. »  Πάγκαλος  προχθές)

Συμπέρασμα ;  Οι  δημοσκοπήσεις (οι  δικαστικές  αποφάσεις, οι  διαιτησίες, οι  αγορές, οι  «ξένοι»   ακόμα  και οι  οίκοι  αξιολόγησης    φαντάζομαι)  είναι  καλές    μόνο  όταν   «αποφαίνονται»   κατα  πως  μας  βολεύει.

Και  κάποιες  παρατηρήσεις  επί  των  «αποτελεσμάτων»:

1. Αυτά  τα  «Λοιπά »  που  παίρνουν  7% ποιους  περιλαμβάνουν ;  Γιατί  αν  έχουν  μετρηθεί  μέχρι  και  κόμματα  με  0,5 %  ή  1%  αυτό  το  7%  από  ποιους  μαζεύεται ; Εκτός  αν  περιλαμβάνει τα  «Δεν  απαντώ».

2. Επειδή  δεν  πρόκειται  για  πρόθεση  ψήφου  αλλά  για  εκτίμηση  εκλογικής   επιρροής (άρα  εχει  γίνει   με  αναγωγή  του  34,7%  των  λευκών)  η  εκτίμηση  είναι  εξαιρετικά  επισφαλής  ιδίως  την  στιγμή  που  είμαστε  σε  ένα  πολύ  ρευστο πολιτικό  περιβάλλον. (Κοινώς:  «δεν  ξέρουμε  τι  μας  ξημερώνει»).

3. Είναι  προφανές  ότι  αυτή  τη  στιγμή  τα  πράγματα  είναι  πολύ  δυσκολότερα  για  το  ΠΑΣΟΚ   απ΄ ότι  πριν  κάποιους  μήνες  χωρίς  να  έχουν  γίνει  πολύ  ευκολότερα  για  τη  ΝΔ. Για  τους  υπόλοιπους  ομολογώ  ότι  κάποια  νούμερα  με  ξενίζουν  και  μάλλον  δεν  συμφωνούν   με  τα  αντίστοιχα της   πρόσφατης  έρευνας  της  GPO ,  αλλά  για  τους  μικρούς  η  πρόβλεψη  ήταν  πάντα  δύσκολη.

4. Αν  η  εκτίμηση  της VPRC    είναι  ορθή,    το  πιο  ενδιαφέρον   κατά  την  άποψη  μου  στοχείο  της   είναι  ότι  η  Αριστερά   μοιάζει  να  συγκεντρώνει -ίσως  και να  ξεπερνά-  ποσοστό   25% (κάποιος  θα  μπορούσε  να  ισχυριστεί  ότι  προσθέτω  μήλα  με  πορτοκάλια,   αλλά  εν  πάση  περιπτώσει  προσθέτω  …φρούτα). Κατά  τη  γνώμη  μου   αυτό  σημαίνει  πως  οι  υπόλοιποι  «παίκτες» θα  πρέπει  να   ξαναδούν    τι  κάνουν  λάθος  και  οι    κόντρες  τους    εξελλίσσονται   σε  ένα  lose-lose  game (που  φυσικά  αποτυπώνεταιο  και  στην  μεγάλη  αποχή).   Τι  κάνουν  λάθος;   Με  δυο  κουβέντες    κάποιοι  θα  πρέπει  να » ξαναανακαλύψουν»   ότι  η πολιτική  δεν  είναι  θέμα  προσώπων  και  πολιτικών  σχηματισμών.Αφορά ιδέες, πολιτικές,  στάσεις  ζωής. Κι  όσο  δεν  εντοπίζουν  το  «πρόβλημα»  δεν  μπορούν  να  το  λύσουν.   Το  διαιωνίζουν,  το  διογκώνουν και  γίνονται  μέρος  του.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Μια δημοσκόπηση και κάποιες σκέψεις

 1. Ο/Η Dyer λέει:

  Αυτό που με προβληματίζει εμένα για την αξιοπιστία αυτής της δημοσκόπησης αλλά και των προηγούμενων που έχουν δημοσιοποιηθεί δεν είναι τα διάφορα ποσοστά των κομμάτων αλλά το ποσοστό αποχής. Με δεδομένο ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε κάλπες και με τα πολιτικά κόμματα να απολαμβάνουν την πλήρη απαξίωση από τους πολίτες, θα περίμενα ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό αποχής. Όταν η αποχή ακόμα και στις εποχές ισχυρής πόλωσης με ηγέτες που κέρδιζαν το λαό είχαμε ποσοστά αποχής 23 έως 25% αυτό το 34,7 μου κάνει κάλπικο. Δηλαδή αν παμε σε εκλογές με τον υφιστάμενο πολιτικό χάρτη θα έχουμε μόνο 30% αποχή! Η δημοσκόπηση δηλαδή μας λεει ότι παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα, ο Έλληνας συνεχίζει να επιλέγει μεταξύ κουτί 1 – 2 και κουρτίνας άντε και κουρτίνας 2. Ότι όλη αυτή η αγανάκτηση κατά των πολιτικών παλαιάς κοπής δεν έχει κανένα αντίκρισμα στο εκλογικό σώμα. Απλά μια διασπορά ενός ποσοστού 12% σε ερασιτεχνικά κόμματα που δεν ξεπερνούν το 3%, δηλαδή χωρίς το μερίδιο στην πίτα των εδρών;
  Μήπως αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι αβανταδόρικες για το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα; Μήπως προσπαθούν να πνίξουν την ανάγκη του κόσμου για κάτι καινούργιο, αδιάφθορο και έντονα πατριωτικό;

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Dyer
  Το 35% αποχή δεν είναι μικρό. Παράλληλα η επιφυλαξεις του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα εκφράζεται και από το ότι ο κόσμος πάει στις εκλογές με λιγότερα «ταρατατζουμ».
  Αν υπάρχει πραγματική ανάγκη του κόσμου για κάτι καινούργιο δεν μπορεί να το πνίξει καμμιά δημοσκόπηση. Εξ άλλου το 35% είναι μια πολύ καλή μαγιά.
  Το πρόβλημα νομίζω πως είναι ότι αυτό το 35% όπως και μεγάλα τμήματα του κόσμου που ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν με κρύα καρδιά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν, πόσο το θέλουν και βεβαίως δεν το θέλουν όλοι στην ίδια κατεύθυνση.

  • Ο/Η Dyer λέει:

   Μα τη δεκαετία που πέρασε firiki2010 είχαμε κατά μέσο όρο 28% αποχή και το 2009 31%, είναι λογικό το 35% όταν μάλιστα δεν είμαστε μπροστά στην κάλπη που σημαίνει ότι 35 θα γίνει λιγότερο από 30. Για ποια μαγιά μιλάς, είναι η φυσιολογική αποχή αυτό που μας παρουσιάζουν.
   Η δημοσκόπηση απλά μας λέει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αποχή από τον εκλογικό χάρτη και οι «αγανακτισμένοι» πρέπει να νοιώθουν και «απογοητευμένοι» αφού η κίνησή τους δεν έχει ανταπόκριση στον κόσμο.
   Έτσι χειραγωγείται το εκλογικό σώμα φίλε μου!

   • Ο/Η Nικος Π λέει:

    Φίλε Dyer, h ανάλυση του φαινομένου των «αγανακτισμένων» δεν είναι εύκολη. Γνωρίζω διάφορους που αυτοχαρακτηρίζονται έτσι, το δείγμα μου όμως είναι πολύ μικρό για να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα. Μια ενδεχομένως καλύτερη προσέγγιση είναι πιστεύω να εικάσουμε την πολιτική συμπεριφορά των ανθρώπων αυτών ανάλογα με τις κομματικές τους καταβολές. Ξεκινώ από τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ που φυσικά θα ψηφίσουν δαγκωτό (το 13,5 % βέβαια δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι), όπως και από αυτούς του ΛΑΟΣ που μάλλον θα πράξουν αντίστοιχα, εκτός αν η ΝΔ τους πείσει ότι το μέλλον του τόπου στηρίζεται στην εκλογή της στην κυβέρνηση (μεγάλη η πρόκληση). Η αίγλη του ΣΥΡΙΖΑ έχει χλωμιάσει λόγω της τουλάχιστον αλλοπρόσαλλης ηγεσίας του, οπότε ορισμένοι λευκοφόροι (νεολογισμός!) θα προέρχονται από το χώρο αυτό. Για τα τελευταίας κοπής κομματίδια, δεν επιθυμώ να εκφράσω γνώμη.

    Η δική μου άποψη έτσι είναι ότι το μεγάλο ποσοστό λευκού – αποχής, οφείλεται σε αύξηση του πλήθους των αναποφάσιστων, αγανακτισμένων ή μη, που κάνουν ελεύθερη ταλάντωση μεταξύ ΠΑΣΟΚ & ΝΔ και οι οποίοι, στη σημερινή πολιτική συγκυρία, αισθάνονται ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε ούτε από το ένα κόμμα ούτε από το άλλο. Το ΠΑΣΟΚ τελικά θα τους προσεταιρισθεί αν πείσει ότι η πολιτική του ήταν αναπόφευκτη και θα έχει μακροπρόθεσμα οφέλη ενώ η ΝΔ θα πετύχει το ίδιο αν αποδείξει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση ή έστω καλύτερη πολιτική σε χρόνο μέλλοντα, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί μόνο υπό το Σαμαρά και τους δικούς του (για τους παλαιοκομματικούς νεοδημοκράτες, ούτε λόγος). Η ελαφρά δημοσκοπική άνοδος της ΝΔ αισθάνομαι έτσι ότι οφείλεται στο ότι το κόμμα αυτό προωθεί πιο αποτελεσματικά την πολιτική που το ωφελεί σε σχέση με το κυβερνητικό κόμμα, πολύ νερό ακόμα όμως έχει να κυλήσει στο αυλάκι. Ίδωμεν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s