«Από την αρχή η λάθος συνταγή»

Στη  σημερινή   Frankfurter Allgemaine  Zeitung    δημοσιεύεται  άρθρο  του  Αντώνη  Σαμαρά  με  τίτλο  «Από  την  αρχή  η λάθος  συνταγή».  Εχει  ενδιαφέρον  μια  και  το  κείμενο   είναι  απ΄ όσο  γνωρίζω  το   μοναδικό   που  απευθύνεται  από  τη  ΝΔ   στην κοινή  γνώμη  της  Γερμανίας   κι  έχει  προφανή  στόχο  να  άρει  παρεξηγήσεις  που  δημιουργήθηκαν    εκτός  Ελλάδος  σχετικά  με  τη  στάση  της  παράταξης απέναντι  στο  μνημόνιο  και  τα  επακόλουθα.. Το  βρίσκω  όμως  πολύ  χρήσιμο   και  για  τους  εν  Ελλάδι  φίλους  ή  αντιπάλους  του  Σαμαρά   που  άλλα  λέει  και  άλλα  καταλαβαίνουν  ή  κάνουν  πως  καταλαβαίνουν.

Αντί  σχολίων  (σε  πρώτη  τουλάχιστον  φάση) οι  επιχρωματισμοί

ΑΠΟ   ΤΗΝ  ΑΡΧΗ  Η  ΛΑΘΟΣ  «ΣΥΝΤΑΓΗ»

«Πέρυσι, η Ελλάδα υπέγραψε ένα Μνημόνιο  για να ξεκινήσει την πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική σύγκλιση.Το κόμμα μας, η Νέα Δημοκρατία, συμφώνησε πλήρως με το στόχο που είχε τεθεί για τη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Διαφωνήσαμε όμως με κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές του σχεδίου:

–          Ευθύς εξαρχής είπαμε ότι δεν είναι δυνατόν να φορολογηθεί υπερβολικά μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε βαθιά ύφεση.

–          Προσπαθήσαμε να προειδοποιήσουμε τους πάντες ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση και λιγότερα κρατικά έσοδα, ότι θα συντηρούσε το έλλειμμα που παρέμενε υψηλό παρά τις προσπάθειες, ότι θα αύξανε ταχύτατα το χρέος και θα καθιστούσε το σχέδιο αναποτελεσματικό…

Αυτές ήταν οι βασικές μας επιφυλάξεις τον Μάιο του 2010.

Ποια είναι η κατάσταση ενάμιση χρόνο αργότερα;

 • Το 2011 αναμενόταν να μειωθεί το έλλειμμα του Κρατικού προϋπολογισμού  κατά 4%. Άντ’ αυτού αυξήθηκε κατά 15% το πρώτο εννεάμηνο!
 • Τα καθαρά έσοδα του κράτους αναμενόταν να αυξηθούν κατά 8,5%. Άντ’ αυτού μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο εννεάμηνο!
 • Το ΑΕΠ αναμενόταν να μειωθεί κατά 3-3,5%. Άντ’ αυτού τώρα αναμένεται να μειωθεί κατά 5,5%, δηλαδή ύφεση σχεδόν διπλάσια από την αναμενόμενη!
 • Σύμφωνα με το αρχικό Μνημόνιο, το συνολικό Χρέος αναμενόταν να αυξηθεί από το 127% του ΑΕΠ το 2009 στο 145% στο τέλος του 2011. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται  στο 162% του ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Συνολικά και σύμφωνα με το σχέδιο για το 2011, λήφθηκαν μέτρα (αυξήσεις φόρων και μειώσεις δαπανών) που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά μόνο 2%

Από το Μάιο όμως του 2010, δεν επικρίναμε απλώς το σχέδιο. Υποβάλλαμε εναλλακτική πρόταση για δημοσιονομική εξυγίανση και προσαρμογή. Έχουμε ήδη διαμορφώσει:

 • Ένα ολοκληρωμένο τετραετές πρόγραμμα μείωσης του «δημοσιονομικού λίπους» που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 2% του ΑΕΠ μας τον πρώτο χρόνο και κατά 8% τον τέταρτο.
 • Μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης.
 • Μέτρα για τη δημιουργία εσόδων μέσω εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων.
 • Διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
 • Καθώς και κεφαλαιοποίηση της ανενεργού ακίνητης περιουσίας του δημοσίου που εκτιμάται ως ίσης αξίας με το συνολικό μας δημόσιο χρέος!

Έχουμε επίσης ψηφίσει όλα τα Μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, συμπεριλαμβανομένων   και των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών.Τον χρόνο που πέρασε, μάλιστα, η θετική μας ψήφος στη Βουλή ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα ποσοστά υπερψήφισης από κόμμα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός λαός, όμως, είναι απελπισμένος γιατί παρά της θυσίες του δεν φαίνεται βελτίωση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι: γιατί απέτυχε αυτή η πολιτική;

Πέρα από τις πάσης φύσεως αποτυχίες κατά την εφαρμογή, από την αρχή εφαρμόστηκε λάθος «συνταγή».

–          Δεν μπορείς να επιβάλλεις μαζικές αυξήσεις φόρων σε μια οικονομία που ήδη βυθίζεται στην ύφεση.

–          Αν το κάνεις, δεν βελτιώνεις την ανταγωνιστικότητα.

–          Δεν μπορείς να ιδιωτικοποιείς τη στιγμή που πέφτει κατακόρυφα το χρηματιστήριο. Η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων έχει πέσει κατά 50% μόνο το τελευταίο τρίμηνο!

–          Δεν μπορείς να προχωρείς σε αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιβάλει νέους φόρους κάθε δύο μήνες, αδυνατεί να τους εισπράξει και κατόπιν επιβάλει  νέους επιπλέον των παλαιών.

Ποιος θα επενδύσει σε τέτοιο επιχειρηματικό περιβάλλον;

Προειδοποιήσαμε ότι το πρόγραμμα είναι λάθος. Δυστυχώς τα αποτελέσματα δικαίωσαν τις εκτιμήσεις μας.

Θέλουμε να προσαρμοστεί η οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δε ζητάμε τον «εύκολο δρόμο», δε λέμε «να μη γίνουν θυσίες».

Το μόνο που ζητάμε είναι μια πολιτική που να επιτυγχάνει το σκοπό της, που θα δώσει στην Ελλάδα μια πραγματική ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος.

Ζητάμε μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές υπερβάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει την ύφεση.Ζητάμε μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να ιδιωτικοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και να μειώσουμε άμεσα ένα μέρος του χρέους μας.Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς ταχεία ανάκαμψη.

Ζητάμε μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ελληνική οικονομία να λειτουργήσει και στην Ελληνική κοινωνία να παραμείνει ενωμένη στη δύσκολη αυτή περίοδο.Κανένα σχέδιο όμως δεν θα το πετύχει αυτό, αν οι άνθρωποι δε βλέπουν κάποιο «φως στην άκρη του τούνελ».

Το σχέδιο που εφαρμόζεται έχει ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικό και πρέπει να αλλάξει.

Η αποτυχία του γίνεται αντιληπτή καθημερινά από τις όλο και μαζικότερες διαδηλώσεις και την εντεινόμενη κοινωνική αναταραχή.

Η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής τήρησε αποστάσεις από ένα πρόγραμμα που δεν απέδιδε. Αποτελούμε πλέον τη μόνη βιώσιμη πολιτική εναλλακτική λύση. Μία αξιόπιστη εναλλακτική, δεδομένου ότι διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα, τη διαφύλαξη των Ευρωπαϊκών ιδεών και το ομαλό πέρασμα από την αναταραχή στη σταθερότητα.

Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει – όμως, με διαφορετικό σχέδιο.

Εάν μάθαμε κάτι από την Ευρωπαϊκή ιστορία των τελευταίων εκατό περίπου ετών είναι ότι με την υπερβολική τιμωρία ενός έθνους δεν λύνονται τα προβλήματα – απλώς δημιουργούνται νέα.

Αν αφεθούν οι χώρες να βουλιάξουν κάτω από το βάρος του υπερβολικού χρέους ή της παρατεταμένης ύφεσης, οι δονήσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά για να σωθούμε από την κρίση.Πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας. Τώρα βυθιζόμαστε στην οικονομική ύφεση, στην πολιτική παράλυση και την κοινωνική διάλυση.

Το μόνο που ζητάμε είναι μία ρεαλιστική διέξοδο

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «Από την αρχή η λάθος συνταγή»

 1. Ο/Η "ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ" λέει:

  Νομίζω ότι και «έξω» κάτι αλλάζει! Μέχρι τώρα η πληροφόρηση που είχαν οι εταίροι μας σχετικά με τις θέσεις τησ Ν.Δ. φαίνεται ότι περνούσαν μέσα από τα φίλτρα της κυβερνητικής προπαγάνδας!
  Η απευθείας ενημέρωση των Ευρωπαίων από το Σαμαρά, είναι η καλύτερη λύση. Και μάλιστα άργησε να το κάνει!

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Και η πλάκα φίλε μου είναι ότι αυτά που φωνάζει 1,5 χρόνο ο Σαμαράς (προσωπικάπρέπει να ομολογήσω ότι επικέντρωνα και επικεντρώνω την κριτική μου στον τρόπο εκτέλεσης της συνταγής από την κυβέρνηση και όχι τόσο στην ίδια την συνταγή) τα επισημαίνουν σήμερα όχι μόνο προβεβλημένοι οικονομολόγοι αλλά και άνθωποι που ξέρουν την κατασταση «από μέσα» Ενα πρόσφατο παράδειγμα η προ εβδομάδος διατυπωθείσα αποψη Ντελόρ:»…Γινόμαστε μάρτυρες της εν ισχύ επιστροφής του πνεύματος της «Συναίνεσης της Ουάσιγκτων» και των παλαιών πρακτικών του ΔΝΤ, ήτοι: «να μάθουμε στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να πεθάνουν αφού θεραπευθούν». Σε τρία χρόνια η Ελλάδα θα έχει χάσει πάνω από 10% του Ακαθάριστου Εγχωρίου Προϊόντος της. Ποιά λογική
   προσπάθεια θα μπορούσε (η Ελλάδα) να πραγματοποιήσει κάτω από αυτές τις περιστάσεις
   , για να μειώσει το έλλειμμά της; «

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s