ΑΝΑΛΕΚΤΑ 4/2012

Κάποια  από  τα  ενδιαφέροντα   κείμενα  που  διάβασα   τις  τελευταίες  μέρες   στο  διαδίκτυο  και   ίσως ….. δεν πέσατε  επάνω  τους.   Κάπου  μπορεί  να  συμφωνώ,  κάπου  όχι. Αν  θέλετε  το  συζητάμε…       

Ζ Λορεντζάτος  COLLECTANEA   «….Κανένας άνθρωπος που ζει με δανεικά δεν είναι της προκοπής. Το ίδιο κανένας λαός ή κράτος. Προπαντός με αιώνια δανεικά σαν εμάς· (γιατί κάποτε μπορεί να παρουσιαστεί μεγάλη ανάγκη, αν και μια μοναχά φορά μπορεί να σημάνει κακή αρχή). Πρέπει να πληρώσομε κάποτε τα χρωστούμενα – τα χρωστουμέικα, όπως λεν οι Μανιάτες – ή να βάλομε σοβαρά πλώρη για την πληρωμή τους και να ξαναρχίσομε από την αρχή, δίχως χρέη. Για να μπορεί να έχει ο λόγος μας πέραση και η υπογραφή μας τιμή, δηλαδή κάποια αξία… »  http://mesaellada.wordpress.com/2012/04/04/collectanea-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/#comment-378

N Kωνσταντάρας   ΟΙ  ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΙ   «…Κορυφαία ανάμεσα σε αυτές τις καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι ο θαυμασμός (έστω η ανοχή) για τη σύγκρουση. Μας διεγείρει η δράση, η απαίτηση, η επίθεση, η αυτοθυσία. Είναι λεβεντιά να αρνείσαι την πραγματικότητα, υποταγή να συμβιβάζεσαι με αυτήν στην προσπάθεια να αντιμετωπίσεις προβλήματα. …»  http://koinos-topos.blogspot.com/2012/04/blog-post_07.html

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to ΑΝΑΛΕΚΤΑ 4/2012

 1. Ο/Η wwww λέει:

  Διαφωνώ με τη φράση «Κανένας άνθρωπος που ζει με δανεικά δεν είναι της προκοπής», μου δίνει την εντύπωση πως από πίσω υπάρχει ένα ανθρωπάκι μίζερο και οπισθοδρομικό που ζει για το σήμερα χωρίς ν’αγναντεύει το αύριο. Προσωπικά το πρώτο δάνειο το πείρα το 1997 και απέκτησα καινούριο αυτοκίνητο, το δεύτερο με βοήθησε να κάνω ανακαίνιση στο σπίτι και να το κάνω πιο «οικολογικό?????» και με το τρίτο πριν δύο χρόνια πάντρεψα την κόρη μου. Έμεινε ένα μικρό υπόλοιπο από το τελευταίο. Άρα τι; είμαι ένας ανηπρόκοπος που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα; ένα ρεμάλι γιατί κατάφερε να καλύψει τις ανάγκες του;
  Κοίτα να δεις! κι εγώ με θεωρούσα έξυπνο. 🙂
  Τα δάνεια είναι για να βοηθούν στην πραγματοποίηση των ονείρων μας αλλά…… να εξοφλούνται με συνέπεια.
  Δε φταίει ούτε ο κακός επιχειρηματίας που έπεσε έξω ούτε η τράπεζα που έκανε προ-έγκριση σε δάνεια που δεν της είχαν ζητηθεί, ήταν μια κακή συγκυρία, ένα παιχνίδι που έδινε πολλές δυνατότητες και που πέσαμε όλοι μας με τα μούτρα όπως τότε στο χρηματιστήριο. Κάποιοι τέντωσαν τα πόδια τους έξω από το πάπλωμα και …..την πάτησαν.
  Καλημέρα σας.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Μάλλον συμφωνούμε στο πρώτο σκέλος απόλυτα . Για του λόγου το αληθές… το απόσπασμα από το μικρό σχολιάκι μου στην original ανάρτηση στο mesaellada : » ..Ο δανεισμός ο ίδιος δεν είναι κακό. Αρκεί να τον χρησιμοποιείς ώστε να δημιουργείς καινούργιο πλούτο με τον οποίο και να ανεβάζεις το δικό σου επίπεδο διαβίωσης και να εξυπηρετείς το χρέος.»
   O συγγραφέας πάντως-όπως προκύπτει νομίζω από το κείμενο ( «αιώνια δανεικά» «δεν χρωστο’υν οι άλλοι τ’ιπ[οτα να μας ζουν εμάς» ) αναφέρεται στα δανεικά κι αγύριστα και στα δανεικά που εξυπηρετούν μια πλουσιοπάροχη ίσως αλλά εξαρτημένη και αμφίβολης διάρκεια διαβίωση.

   Από την άλλη δεν καταλαβαίνω γιατί δεν φταίει ο «κακός επιχειρηματίας που έπεσε έξω»;;;; Γιατί δεν φταίει η Τράπεζα που που προχώρησε σε αλόγιστη πιστωτικ’η επέκταση;;; Μπορεί να ήταν όντως μια κακή συγκυρία, που να χτύπησε ακόμα κι αυτούς που δεν είχαν απλώσει τα πόδια τους πέρα από το πάπλωμα τους αλλά αυτοί που ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους πρέπει λίγο να το ξανασκεφθο’υν πριν το ρίξουν στα παράπονα και στις διαμαρτυρίες.

   • Ο/Η wwww λέει:

    Ο κακός επιχειρηματίας δε φταίει κατά την ταπεινή μου γνώμη γιατί του δόθηκαν απλόχερα χρήματα τα οποία δεν ήξερε πως να διαχειριστεί και με τη σιγουριά του ότι θα ‘ρθουν κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα, έκανε αλόγιστη χρήση μη γνωρίζοντας πως αυτό θα σταματήσει λίαν συντόμως. Και σα να μην έφτανε το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να γυρίσει τα δανεικά με μεγαλύτερο επιτόκιο μπήκε σε μια βαθιά κρίση και άντε να βγει από το αδιέξοδο.
    Η τράπεζα από τη μεριά της έκανε τη δουλειά της απλά με περισσό …. ζήλο! Απαράδεκτο μεν αλλά επιχειρηματίες είναι κι αυτές, το κέρδος δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
    Πάρε κόσμε κάρτες, μπόνους κάρτες, πάρε γαμο-δάνεια, πάρε εορτο-δάνιεα, πάρε διακοπο-δάνεια, πάρε… πάρε… πάρε….Λεφτά υπάρχουν, όσο πιο πολύ ψωνίζεις τόσο πιο πολύ κερδίζεις 🙂
    Πόσοι από εμάς δεν έχουμε κλείσει το τηλέφωνο σε κοπελιές που μέρα μεσημέρι διαφημίζανε τραπεζικά προϊόντα; Και ξαφνικά η κάνουλα έκλεισε και οι τράπεζες βάζουν τώρα τις ίδιες κοπέλες να παίρνουν τηλέφωνο σε όλους αυτούς και να ζητάνε να καλύψουν τις δόσεις των καρτών και των δανείων. Αν οι τράπεζες γνώριζαν τι τους επιφύλασσε το μέλλον λέτε να κάνανε όλη αυτή την εκστρατεία για να μοιράσουν χρήματα στον κόσμο με τα νέα τραπεζικά πολυδιαφημιζόμενα προϊόντα τους; Πιστεύω πως όχι.
    Αυτοί που άπλωσαν τα πόδια τους πέρα από το πάπλωμα το κάνανε με τη σιγουριά που τους εξασφάλιζε η τράπεζα και η τράπεζες με τη σιγουριά της ευρωπαϊκής τράπεζας και των κυβερνήσεων …..μέχρι που ήρθανε τα πάνω κάτω.
    (Δικές μου σκέψεις και απόψεις ο καθένας τα βλέπει με τα δικά του μάτια και τ’ ακούει με τα δικά του αφτιά, μπορεί να είμαι λάθος, ούτε τραπεζικός είμαι αλλά ούτε κι επιχειρηματίας, καλή σας νύχτα)

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Αγαπητέ www,
  H περιγραφή σας είναι πολύ ακριβής.
  Εκεί που διαφωνούμε είναι αν αυτοί που άπλωσαν τα πόδια τους πέρα από το πάπλωμα τους εν αναμονή ακόμα καλύτερων ημερών δεν έχουν καμμία ευθύνη. Προσωπικά θεωρώ ότι ακριβώς αυτού του είδους οι συμπεριφορές (ατόμων, επιχειρήσεων, τραπεζών, κρατών κλπ) είναι που στην ουσία προκάλεσαν το πρόβλημα.

  Ολοι έχουμε τις απόψεις μας και όλοι μας μπορεί να κάνουμε λάθος. Εξ άλλου ζούμε στην εποχή των αβεβαιοτήτων. Η – έστω διαδικτυακή – συζήτηση ίσως μας κάνει σοφότερους ακόμα και αν δεν καταλήγει σε συμφωνία.

  Καλώς ορίσατε στο firiki2010 !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s