Δυο κείμενα……

Χθες  ο  φίλος  του  blog   Νικος Π  μου  έστειλε  «Τα  μεγαλύτερα  ψέμματα  της  Ελληνικής  κοινωνίας»  http://tyxaios.blogspot.com/2012/03/blog-post_9264.html   .   Σήμερα  έπεσα  πάνω   στο   «12 ελληνικοί  μύθοι»  http://www.realpolitics.gr/archives/42686/   Σε  κάποια  σημεία  ταυτίζονται. Κάπου  αλληλοσυμπληρώνονται .  Μέρα  που  είναι  σήμερα , δυο  24ωρα   πριν  τις  εκλογές,  αξίζει  να  τα  διαβάσετε,  να  σκεφθείτε  πάνω  σ΄αυτά,  να  βάλετε  ενδεχομένως  τους    «αστερίσκους»  σας  και  να  τα  θυμάστε  και  μετά  τις  εκλογές. Ισως  ο  τόπος  μπορεί  να  αντέξει  -πληρώνοντας  το  σχετικό  όχι  μικρό  κόστος-   μια  εκλογική  Κυριακή  με  ψέμματα  και  μύθους.  Αν  όμως  ο  τόπος  συνεχίσει   να   σύρεται    πίσω  από –  βραχυπρόθεσμα – βολικές  ανοησίες,  σε  λίγο  καιρό  η  σημερινή  ταλαιπωρία   θα  μοιάζει   με  ανοιξιάτικη  βόλτα  στην  εξοχή.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-FIRIKI2010

Advertisements
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Δυο κείμενα……

 1. Ο/Η MAKKAR λέει:

  Υπάρχει , ανάμεσα σε πολλά άλλα , ένα ακόμα σημερινό κείμενο με τίτλο
  » ΨΗΦΙΣΕ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΨΕΣ. ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΡΟΜΑΞΕΣ. » είναι εδώ

  http://olympia.gr/2012/05/04/ekloges-2012/

  Ίσως δεν έπεσες πάνω του , ίσως Συγγρού-εται με συνήθειες και δεσμεύσεις.
  Στην κατάληξή του λέει »Πριν πάτε λοιπόν στην κάλπη, αναρωτηθείτε βαθιά στην ψυχή σας εάν αυτό που κάνετε το κάνετε με πίστη ή το κάνετε από φόβο.(…)Αυτός που θα πιστέψει, θα έχει και την ευκαιρία να πολεμήσει. Αυτός που θα φοβηθεί, απλά θα περιμένει την σφαγή του. »

  Κατά τη γνώμη μου αξίζει το χρόνο που θα δαπανήσεις να το διαβάσεις ,
  άν δεν το έχεις κάνει ήδη.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Δεν έχω απόψεις από συνήθεια. Δεν έχω επίσης δεσμεύσεις. Τουλάχιστον από τα κείμενα του blog θα έπρεπε να το είχες καταλάβει.
   Την ανάρτηση θα την διαβάσω και θα επανέλθω. Το olympia το παρακολουθούσα παλιότερα για κάποιο διάστημα . Και τότε θεωρούσα το στιλ του πολύ οξύ για τα δικ΄’α μου γούστα

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   MAKKAR Το διάβασα
   1 Αυτά τα επικολυρικά είναι που δεν μου αρέσουν: «Ποτέ ο Ελληνισμός δεν σώθηκε στα χαρτιά σώθηκε μόνο με πίστη και αγώνα » Προσωπικά νομίζω ότι τις μεγάλες κατραπακιές ο Ελληνισμός τις έφαγε όταν βρέθηκε απομονωμένος.
   2 Επί της ουσίας των διλημμάτων που τίθενται στις εκλογές το άρθρο δεν λέει κάτι
   3 Η ανάρτηση του olympia μιλάει για φόβο. Εγώ θα έλεγα επίγνωση κινδύνου. Η έλλειψη φόβου προεκτεινόμενη καταντάει αποκοτιά. Το τι είναι σωστή επιλογή καθορίζεται και απο τους κινδύνους που έχουν ΟΛΡΣ οι εναλλακτικές επιλογές.
   4 Με την ουσία της θέσης της ανάρτησης : «Κάνε αυτό που πιστεύεις» συμφωνώ.
   Πριν λίγα μόλις λεπτά άκουσα στην τηλεόραση τον Μάνο να το λέει πολύ απλά και σχεδόν συγκινητικά :

   «Ξέρετε ποιο είναι το σωστό. Κάνετε αυτό που θεωρείτε σωστό Και όλα θα πάνε καλά!»

   • Ο/Η MAKKAR λέει:

    1. Απαξιωτικός χαρακτηρισμός χωρίς αιτιολόγηση , θα μπορούσες να τα πείς συρτοτσιφτετέλια ή βλαχοντίσκο.
    Η πίστη και ο αγώνας πως συνδυάζονται με την απομόνωση και τις κατραπακιές;
    2,Δεν το πρότεινα σαν κείμενο-απάντηση στα διλήμματα των εκλογών αυτών , αλλά σαν απάντηση στην πρόταση ανάγνωσης δύο κειμένων που , από κεκτημένη ταχύτητα αναφερόμενοι σε μύθους και ψέματα ,
    είναι …στολισμένα με ανακρίβειες και λάθη.
    3,Η επίγνωση κινδύνου σε θέματα που αφορούν πορείες
    εθνικών οικονομιών στη βασική και στις εναλλακτικές επιλογές προυποθέτει σοβαρότατες γνώσεις ,ειλικρίνεια
    και …κληρονομικό χάρισμα Πυθείας.

    Η συνέχεια μετά τα exit-poles

   • Ο/Η firiki2010 λέει:

    Φίλε MAKKAR
    1 Το «επικολυρικά» δεν είναι απαξιωτικός χαρακτηρισμός. Αφορά ένα στιλ γραφής που σε εμένα δεν αρέσει.
    Δεν είμαι εγώ αυτός που μπερδεύω την πίστη και τον αγώνα με την απομόνωση και τις κατραπακιές αλλά ο αρθρογράφος του olympia. Kατ΄ αυτόν οι «Ιωνες» σφαγιάσθηκαν επειδή ήταν φοβιτσιάρηδες. Προσωπικά πιστεύω ότι σφαγιάσθηκαν επειδή η Ελλάδα βρέθηκε απομονωμένη.
    2 Ο,τι διαβάζει κανείς χρήσιμο είναι. Από κει και πέρα η προτροπή «Ψηφισε επειδή πίστεψες κι όχι επειδή τρόμαξες» μου μοιάζει λίγο ταυτολογία.
    Περί ανακριβειών και λαθών δεν μπορώ να πω τίποτα αφού δεν μου τα επισημαίνεις.
    3 Υπονοείς ότι δεν είναι μέσα στις δυνατότητες ημών των κοινών θνητών να έχουμε επίγνωση των κινδύνων σε θέματα οικονομίας;;;; Πιθανώς , αφού η οικονομία είναι ένα εντελώς απρόβλεπτο πεδίο και τα Νόμπελ οικονομίας αλληλογρονθοκοπούνται μεταξύ τους. Ομως στις εκλογές την δικιά μας άποψη, ζητάν, αυτήν εκφράζουμε, γι αυτήν – όσο μπορούμε – επιχειρηματολογούμε και τελικά πρόκειται για τις δικές μας ζωές.

    Και νωρίτερα!

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Αγαπητέ MAKKAR, η γενική αναφορά σου σε ανακρίβειες και λάθη που «στολίζουν» όπως λες τα δύο αυτά κείμενα, με σπρώχνει να υποθέσω ότι τα απορρίπτεις όχι επί της ουσίας και του περιεχομένου τους αλλά για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας την οποία διστάζεις να κατονομάσεις. Μπορείς φυσικά πολύ εύκολα να με διαψεύσεις και να με βοηθήσεις να απαλλαγώ από την παραπλάνησή μου, παραθέτοντας τώρα και όχι μετεκλογικά τα στοιχεία που διαθέτεις και τα οποία έρχονται σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στα άρθρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Ο/Η MAKKAR λέει:

   Αγαπητέ Νίκο Π

   γράφοντας για λάθη και ανακρίβειες στα υπ’οψιν κείμενα
   πως προκύπτει …ακατανόμαστη εκλογική σκοπιμότητα είναι κάτι που νοηματικά δεν μου βγαίνει.
   Για την καλοσύνη σου να »απαλλαγείς απο την παραπλάνηση» θα σου γράψω δυό-τρία πράγματα.
   Αναφέρει για τα μεγέθη του προυπολογισμού » Από τα 100 ευρω που δαπανά το ελληνικό κράτος το 70% πηγαίνει σε μισθούς και συντάξεις, το 20% σε τοκοχρεολύσια και ένα 10% σε δραστηριότητες δημοσίων επενδύσεων»
   Και όμως απο τα 61 περίπου δις του προυπολογισμού για μισθούς και συντάξεις ξοδεύουμε σχεδόν 19,5 δις δηλαδή 30 και κάτι τοις εκατό.Αν τυχόν έχεις επιφυλάξεις δες σελ. 59 , πίνακας 3.11 του κρατικού προυπολογισμού του 2012
   Αναφερόμενος στα επιτόκια δανεισμού και στην προσπάθειά του να αποδείξει το μύθο των τοκογλυφικών επιτοκίων συγχέει τα επιτόκια αρχικού δανεισμού με αυτά της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.Στον δανεισμό με διακρατική συμφωνία το επιτόκιο ήταν , και είναι , κυμαινόμενο. Η Γερμανία δανειζόταν , την περίοδο του πρώτου μνημονίου , με επιτόκια κατω του 2% και μας δάνειζε με 5,5% και αυτό σε ένδειξη …αλληλεγγύης. Τα επιτόκια του 20 και 30% της δευτερογενούς αγοράς αφορούσαν την απώλεια που είχε όποιος κάτοχος ομολόγου ήθελε να το ξεφορτωθεί πριν την ώρα του φοβούμενος ενδεχόμενο κούρεμα ή χρεωκοπία.(Επιπλέον βέβαια τα επιτόκια της δευτερογενούς έπαιζαν ρόλο στην διαμόρφωση των ασφαλίστρων κινδύνου τα γνωστά CDS).Καμμιά περίπτωση δανεισμού με αυτά τα επιτόκια δέν υφίστατο και δεν συζητήτο , έστω και άν υπήρχε κάποιος παράφρων που θα ήθελε να δανειστεί κανείς απο την αγορά δεν θα του έδινε μία.
   Γράφει για το απεχθές χρέος »Απεχθές λέγεται το χρέος που δημιουργείτε από απολυταρχικά καθεστώτα, όταν ο εκάστοτε δικτάτορας λαμβάνει δάνειο για δικό του πρόσοδο και δεν φθάνει ποτέ στον λαό ».
   Απο τα λίγα που έτυχε να διαβάσω για το θέμα τα διεθνή δικαστήρια για το χαρακτηρισμό απεχθές λαμβάνουν υπ’όψιν τους παράγοντες όπως άν ο λαός γνώριζε τις δανειακές συμβάσεις και συναινούσε σ’αυτές , άν τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού και άν οι δανειστές γνώριζαν την κατάσταση και παρά ταύτα προχωρούσαν στο δανεισμό.Θέματα σχετικά με δικτάτορες κλπ δεν έτυχε να διαβάσω. Στό μποστάνι του φιρικιού , αν δεν κάνω λάθος , υπάρχουν μήλα με έγκυρες γνώσεις διεθνούς δικαίου , αυτά ίσως μπορούν να διαφωτίσουν τον Αιρετικό πιό έγκυρα.
   Ελπίζω η προεκλογική παράθεση κάποιων σκόρπιων σχολίων για τις ανακρίβειες να σε βοηθήσουν στις επιλογές σου. Το πρόβλημα είναι οτι στον τεράστιο όγκο πληροφοριών που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο υπάρχει πάρα πολύς »θόρυβος».
   Φιλικά.

   • Ο/Η firiki2010 λέει:

    ΜAKKAR
    Πολύ -πολύ γρήγορα
    1 Μισθοί συντάξεις: Από τον λογαριασμό σου βγάζεις τις μεταβιβαστικές πληρωμές χωρίς τις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία απλά θα καταρρεύσουν.Αν προσθέσεις και κάποια άλλα ψιλοκόνδυλα (πχ υπερωρίες σε ποιο λογαριασμό είναι κρυμμένες;;;;) θα προσεγγίσεις το 70%
    2Επιτόκια: Μην το παιδεύεις;;; Μπορείς να δανειστείς κάπου φθηνότερα; Οχι! Δανείζεσαι με μεγαλύτερο επιτόκιο απ΄ ότι η Γερμανία; Ναι! (Δεν το βρίσκω και πολύ παράλογο) Μήπως το έχεις καταλάβει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διάσωσης ή «διάσωσης» αν θέλεις είναι μια διαδικασία που υιοθετήθηκε κατά απόλυτη παρεκκλιση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών;;;; Για την ενημέρωση σου , ούτε με την έκδοση Ευρωομολόγων θα δανείζεσαι με το ίδιο κόστος με την Γερμανία.
    3 Απεχθές χρέος: Τα λες μόνος σου αλλά δεν το συνειδητοποιείς. «….άν ο λαός γνώριζε τις δανειακές συμβάσεις και συναινούσε σ’αυτές , άν τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν προς όφελος του λαού…» Αυτές είναι περιτώσεις που εκ των πραγμάτων δεν αφορούν δημοκρατίες. Τι να γίνει;; Τα δάνεια τα πήραμε και αυτοί τους οποίους κατ΄ εξακολούθηση ψηφίζαμε δεν τα διαχειρίσθηκαν καλά. Αλλά ΜΑΚΚΑΡ μας άρεσε γιατί και μερικά εκατομμύρια απο εμάς έπαιρναν το κατιτίς τους.. Αλλο το δεν μπορώ να πληρώσω, άλλο το είμαι ηλίθιος και τριγυρνώ τον κόσμο και μιλάω για Τιτανικούς αντί να στρώσω τον κώλο μου κάτω και να συμμαζέψω την κατάσταση και άλλο το «απεχθές χρέος» Εντελώς άλλο!

    Γενικώς: Σουρρεαλιστικά πράγματα κι αυτά μισά! Και όπως είπες : «θόρυβος»

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Στα ποσοστά θα πήγαινε φυσικά το θέμα. Παρακάτω μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που έχω κρατήσει:
  http://www.capital.gr/stoupas/Article.aspx?id=1226230

  Όσον αφορά το ζήτημα του χαρακτηρισμού του χρέους ως «επαχθούς», είναι όπως σωστά τονίζεις θέμα διεθνούς δικαίου. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στην κρίση των διεθνών δικαστηρίων, καμιά όμως δε νομιμοποιείται να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις τους. Τα σχετικά προεκλογικά πυροτεχνήματα επομένως που εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν με μεγάλη ευκολία, έχουν ελάχιστη αξία η οποία θα μηδενιστεί το βράδυ των εκλογών.

  Κατά την προσωπική μου άποψη πάντως και χωρίς να γίνομαι καθόλου πρωτότυπος, το κλειδί αντιμετώπισης της κρίσης βρίσκεται στην προοπτική δημιουργίας πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω επενδύσεων που θα γίνουν δυνατές μόνο σαν αποτέλεσμα δομικής ανασυγκρότησης της Ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύω ότι η συζήτηση εκεί θα έπρεπε να επικεντρώνεται και όχι σε δημαγωγικές πομφόλυγες, κάτι βέβαια αναπόφευκτο σε προεκλογικές περιόδους. Όντως υπάρχει πολύς «θόρυβος» την εποχή αυτή στο διαδίκτυο ο οποίος εν πολλοίς θα κοπάσει μετεκλογικά, εκτός από αυτόν που προέρχεται από κόμματα και πολιτικούς με επενδύσεις στην άρνηση και στο μηδενισμό. Οι υπόλοιποι είμαστε «καταδικασμένοι» να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε για το αύριο.

  Τελικά, μήπως συμφωνούμε σε πολύ περισσότερα από όσα διαφωνούμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s