7,8,10…32 κόμματα , 2 πολιτικές

Κατά πως έλεγε παλιά το ΚΚΕ, 7 κόμματα (ή 8 ή 9), δύο πολιτικές σε σχέση με το μνημόνιο. Ή η χώρα αποδέχεται τις δανειακές της υποχρεώσεις, παραμένει στο ΕΥΡΩ και στην ΕΕ και εκσυγχρονίζεται (πραγματικά, όχι σημιτικά), ή αρνείται χρέος και μνημόνιο, υιοθετεί ξανά τη δραχμή, βγαίνει από την ΕΕ και ακολουθεί μια πορεία διαφορετική από τη σημερινή με όλες τις επιπτώσεις.

Υποχρέωση των “μνημονιακών” είναι να αντιμετωπίσουν μαζί με τους πολίτες όλα τα ζητήματα και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημόνιου, χωρίς να κρύβονται πίσω από την “κακιά” τρόικα (έστω κι αν στην πορεία φάνε και μερικά γιαούρτια).

Υποχρέωση των “αντιμνημονιακών” είναι να εξηγήσουν με σαφήνεια και ειλικρίνεια πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν τις επιλογές τους.

Το ΚΚΕ βέβαια και ορισμένοι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η αντιμνημονιακή πολιτική θα οδηγήσει σε σοσιαλιστικό παράδεισο σοβιετικού ή άλλου τύπου (το αν μπορεί να επιβιώσει ένα τέτοιου είδους καθεστώς στις σημερινές παγκόσμιες συνθήκες δεν δείχνει να τους απασχολεί ιδιαίτερα), τι έχουν όμως στο κρανίο τους κάτι λάβροι “αντιμνημονιακοί” τύπου Καμμένου;

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ντεμέκ αντιμνημονιακούς που ενδιαφέρονται μόνο για τα συντεχνιακά τους προνόμια και τρέμουν οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή τα απειλεί, ούτε και τους βλάκες που φαντασιώνονται ότι με την καταγγελία του μνημονίου και του χρέους θα επιστρέψουμε στις παλιές “καλές” εποχές.

Είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου σαφές ότι η ουσία δεν είναι μνημόνιο ή αντιμνημόνιο αλλά οι συνέπειες της κάθε επιλογής. Όμως το δείγμα ΝΔ που έχει απομείνει του Σαμαρά και το ακόμα μικρότερο δείγμα ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, πολύ δύσκολα μπορούν να μιλήσουν με αξιοπιστία στους πολίτες και να εξηγήσουν το διακύβευμα. Οι άλλοι ή δεν θέλουν ή δεν καταλαβαίνουν ή είναι πολιτικοί τυχοδιώκτες. Τόμπολα!

Νίκος  Π

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to 7,8,10…32 κόμματα , 2 πολιτικές

 1. Ο/Η Dyer λέει:

  Όταν λέμε ότι ένα κόμμα είναι φιλομνημονικό υπονοούμε ότι στηρίζει, ευθυγραμμίζεται με μια συγκεκριμένη πολιτική την οποία υπαγορεύει τελικά η τρόικα ελλείψει δικών μας προτάσεων. Η θεωρία για τα ισοδύναμα μη επαχθεί μέτρα μόνο στο θυμικό μερικών υπάρχουν. Η πραγματικότητα είναι ότι η εφαρμογή του μνημονίου έχει σαν συνέπεια την εξαθλίωση του λαού χωρίς ορατό τέλος. Οι κριτικές που λένε ότι δεν εφαρμόζεται καλά το μνημόνιο εξ ου και τα προβλήματα είναι σε θεωρητικό επίπεδο και άνευ ουσίας. Πουθενά τελικά δεν εφαρμόστηκαν καλά, αν κρίνουμε τα αποτελέσματα τέτοιων σκληρών μέτρων παγκοσμίως, αλλά ακόμα και αν δεχτούμε ότι μόνο εμείς δεν τα εφαρμόζουμε σωστά, έχω να πω ότι κάναμε ότι μπορούσαμε. Όση προπόνηση και να κάνω δεν θα μπορέσω να βάζω τρίποντα, κάτι τέτοιο μας ζητάνε.
  Όταν ένα κόμμα είναι αντιμνημονικό το μόνο βέβαιο είναι ότι αντιτίθεται στα ολέθρια κελεύσματα της τρόικας. Το κόμμα του αντιμνημονικού χώρου μπορεί να οραματίζεται ένα σχέδιο διάσωσης σύμφωνα με την ιδεολογία του. Άρα δεν υπάρχουν δυο πολιτικές, δυο είναι τα άκρα, πολιτικές μπορεί να υπάρχουν πολλές. Το δυο πολιτικές προκύπτει μόνο από το δογματικό τρόπο σκέψεις του ΚΚΕ και των δυο μνημονικών κομμάτων που θέλησαν να μας πείσουν ότι οι επιλογές μας είναι το μνημόνιο ή η οικονομική καταστροφή.

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Αγαπητέ Dyer.

  Η εφαρμογή του μνημόνιου από τη κυβέρνηση ΓΑΠ, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία και φοβερές αδικίες σε πολλούς συμπολίτες μας, που εκφράστηκαν εκλογικά με την καταβαράθρωση κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Απάντηση όμως δεν δόθηκε γιατί δεν τέθηκαν τα κατάλληλα ερωτήματα, το μόνο που ζητώ επομένως από τα κόμματα είναι να προσεγγίσουν τους Έλληνες με ειλικρίνεια και σαφείς πολιτικούς στόχους, καθώς δεν μου αρκεί να ξέρω ότι το καθένα «οραματίζεται ένα σχέδιο διάσωσης σύμφωνα με την ιδεολογία του». Και ποια είναι δηλαδή η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του Τσίπρα, αυτή του Παπαδημούλη, αυτή της Σακοράφα ή αυτή του Ρινάλντι; Τι σόι αντιμνημονιακός είναι ο Καμμένος; Πώς αθροίζονται όλες οι παραπάνω «αντιμνημονιακές» αυτές ψήφοι με αυτές του ΚΚΕ;

  Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι την πολιτική μας την υπαγορεύει η τρόικα ελλείψει δικών μας προτάσεων και για το λόγο αυτό επιμένω ότι πρέπει να τεθούν επί τάπητος τα πραγματικά ζητήματα. Κι αυτά είναι αν μπορούμε να καταγγείλουμε το μνημόνιο και να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση (εκτός αν αυτή δεν χρειάζεται γιατί θα αρκέσει η φορολογία των καταθέσεων που προτείνει ο Γλέζος), αν θα πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ ή αποφασίζουμε ότι η Νέα Δραχμή θα μας ξελασπώσει, αν επιλέγουμε παραμονή στην ΕΕ ή την αντιλαμβανόμαστε σαν ένα σατανικό μηχανισμό υποδούλωσης, αν επιδιώκουμε ανάπτυξη μέσω επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα ή θεωρούμε την προοπτική αυτή σαν καπιταλιστική αυταπάτη κλπ κλπ. Η απάντηση φυσικά θα δοθεί από τον Ελληνικό λαό, ελπίζω όμως να συμφωνείς ότι αυτό πρέπει να γίνει σε συνθήκες ουσιαστικής ενημέρωσης και όχι υπό το κράτος αριστερής, κεντρώας ή δεξιάς δημαγωγίας, στολισμένης με ιδεολογικές πομφόλυγες.

  Από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, που τα τελευταία 40 σχεδόν χρόνια καθόρισαν τις εξελίξεις στη χώρα, απαιτώ να κάνουν την υπέρβαση και να πουν τις αλήθειες που μέχρι τώρα φοβούνταν να ξεστομίσουν, μην τυχόν και στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Κι ας αγνοήσουν τα ενδεχόμενα γιαούρτια, εδώ συζητάμε το μέλλον της χώρας και όχι των κοστουμιών των πολιτικών.

  • Ο/Η Dyer λέει:

   Αγαπητέ Νίκο Π
   Τα δυο τέως μεγάλα κόμματα από αλαζονεία δεν προσέγγισαν τον μέσο πολίτη που υπέφερε, αντιθέτως επέμειναν στην πολιτική που τους υπαγόρευε η τρόικα η οποία στοχεύει στην βαλκανοποιήση της Ελλάδας. Όταν λοιπόν οι τεχνοκράτες εταίροι μας εξήγγειλαν τις ταπεινωτικές προθέσεις τους ούτε ένας από τους συγκυβερνήτες δεν είχε το σθένος να τους πει ότι η χώρα μας πριν το ευρω αλλά ακόμη και πριν την ΕΕ ήταν 10 κατηγορίες ανώτερη από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Δεν επιλέξαμε να πάμε μαζί τους για να μας υποβιβάσουν. Αλλά μάλλον τα δυο κόμματα εξουσίας είναι πλήρως εξαρτημένα, σίγουρα από τους Γερμανούς και ποιος ξέρει και με ποιους άλλους, με πολύ βρώμικες συναλλαγές. Τι απαντήσεις να δώσουν; Τι να ξεστομίσουν; Τη διαφθορά τους;
   Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα βρέθηκε προ εκπλήξεως. Δεν ήταν ώριμος να διαχειρισθεί τέτοιο αποτέλεσμα. Έχει και μια παράδοση πλουραλισμού των ιδεών που τώρα πρέπει να περιορίσει. Ας μην είμαστε αυστηροί μαζί του. Μέχρι τώρα σε αντιφάσεις λόγων πέφτει, δεν είναι σαν αυτούς που μας κυβέρνησαν που έπεσαν σε ολέθριες αντιφάσεις έργων. Θα δεις ότι όσο περνά ο καιρός ότι θα έχει περισσότερο ώριμο λόγο και το σημαντικότερο χωρίς εξαρτήσεις!

 3. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Τα ερωτήματα θα υπάρχουν όσο δεν απαντώνται. Κι αυτό δεν είναι δική μου ή δική σου δουλειά αλλά αυτών που ζητούν την ψήφο μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s