Αν μόνη η δική σας ψήφος έκρινε τα πάντα ;;;;;

Σήμερα λοιπόν….  «η  μητέρα    όλων  των  μαχών». Τα  μέτρα   για  τα  οποία  ψυχοπλακωνόμαστε  σχεδόν  ένα  χρόνο  θα  (υπερ-  ή  κατά-)  ψηφιστούν. Ειλικρινά  θα  ήθελα  η  ψηφοφορία  να  μπορούσε  να  είναι  μυστική. Κάθε  βουλευτής  να  πήγαινε  στην  κάλπη  χωρίς  να  δεσμεύεται  ούτε  από  τις  συλλογικές  αποφασεις  του  κόμματος, αλλά  ούτε  και  από  τις  προσωπικές  του  δηλώσεις  και  προαναγγελίες (που  αν  η  ψήφος  ήταν  μυστική  δεν  θα  εξυπηρετούσαν   ούτως  ή  άλλως  και πολλά  πράγματα) .    Να  πήγαινε  ο  κάθε  βουλευτής  και  να  έριχνε  την  ψήφο  του  χωρίς  να  αισθάνεται  ότι  από  αυτήν  κρίνεται  η  προσωπική  του  πολιτική  επιβίωση, αλλά  μόνο  το  συμφέρον  του  τόπου.

Ακόμα  καλύτερα     θα  ήθελα  να  γινόταν  ( αλλά  δυστυχώς  δεν  γίνεται)  η κάθε  ψήφος,  η  κάθε  μία  και  μοναδική  ψήφος  να  ήταν  η  κρίσιμη  ψήφος  από  την  οποία  θα  εξηρτάτο  αν   τα  μέτρα  ( και  όσα  αυτά  συνεπάγονται , θετικά  και  αρνητικά)  θα  περάσουν  ή  όχι.  Να  μπορούσε    από  το  «ναι»  ή  το  «όχι»  του  ενός  βουλευτή  να  κρέμεται  η  τύχη  της  χώρας.  Τότε  θα  βλέπαμε … ομορφιές !  Θα  ανοίγαμε  την  κάλπη  και  θα  βαριόμασταν  να  μετράμε  «ναι».  250 , 270, 280, 290, 295…. Αλλά  είπαμε… τέτοια  πράγματα  δεν  γίνονται.

Θέλετε  όμως    κάτι  ακόμα  πιο  extreme; Μυστική  ψηφοφορία  στο  τέλος  της  οποίας  θα  επιλεγεί  τυχαία  ένας  φάκελος  και  το  «ναι»  ή  το  «όχι»  του  θα  είναι  η  απόφαση  της  Βουλής!!!! Οι  πιθανότητες  να  βγει  φάκελος  με «όχι»  δεν  θα  ήταν  ούτε 1  στις  300!!!!

Οι  δημοκρατίες  δεν  αγαπούν  (και  πολύ  καλά  κάνουν)    την  ομοφωνία,  οι  δημοκρατίες  μισούν  (και  πολύ  καλά  κάνουν)  το  να  μην  μπορεί  να    υπερψηφιστεί  αύριο  αυτό  που  σήμερα  καταψηφίζεται  (ή  το  ανάποδο),  οι  δημοκρατίες  από  την   φύση  τους  αντιπαθούν (και  πολύ  καλά  κάνουν)  τις  μόνιμες  λύσεις.   Για  όλους  αυτούς  τους  λόγους  οι   δημοκρατίες  δεν  λειτουργούν   (και  πολύ  καλά  κάνουν)  με  τα  «παιχνιδάκια»    που   φαντασιώνομαι.

Η  δημοκρατία  απαιτεί    τη  διαφωνία, επιτρέπει  και  τα  κομματικά  παιχνίδια,  ανέχεται  και  τις  προσωπικές  πολιτικές,  περιλαμβάνει  στους  κανόνες  της  και  τον  υπολογισμό  του  περίφημου  «πολιτικού  κόστους», δεν  αποκλείει  τις   (αιτιολογημένες  ή  αναίτιες) μεταβολές  των    πολιτικων   θέσεων Τίποτα  από  τα  παραπάνω  δεν  μένει  χωρίς  συνέπειες, απρόβλεπτες  κάποιες  φορές. Βλέπετε  η   δημοκρατία  προϋποθέτει  υπευθυνότητα. Ζόρικα  πράγματα !

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Αν μόνη η δική σας ψήφος έκρινε τα πάντα ;;;;;

 1. Ο/Η Dyer λέει:

  Δηλαδή αν βγει το όχι τι φοβάσαι ότι θα συμβεί;
  Σε ρωτώ επειδή θεωρείς ότι κατά βάθος όλοι είναι υπέρ των μέτρων επειδή πιστεύουν ότι είναι ότι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε έτσι όπως καταντήσαμε.
  Η δική μου άποψη είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα χειρότερο από αυτά που θα συμβούν με την εφαρμογή Του Άρθρου. Το αν θα πάρουμε τη δόση δεν εξαρτάται από τα μέτρα που θα πάρουμε αλλά από τις πολιτικές επιλογές των ισχυρών. Αυτό φάνηκε άλλωστε από τις επισκέψεις τις τρόικας η οποία δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι ή όχι το χρέος βιώσιμο. Μαγείρεμα πάλι θα γίνει με τίποτα πολλαπλασιαστές σύμφωνα με τις εντολές που θα λάβουν. Αν κρίνουν ότι αντέχουν θα μας αφήσουν να πτωχεύσουμε όσα άρθρα και να ψηφίσουμε. Αν πάλι όχι θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα μας χρηματοδοτήσουν για να επιβιώσουμε. Άλλωστε κάτι που δεν λέγεται είναι ότι με το Ευρω η κεντρική τράπεζά μας είναι ουσιαστικά η ΕΚΤ που σημαίνει αν κάτι δεν παει καλά με τα χρηματοοικονομικά στη χώρα μας έχει ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης και οφείλει να μας καλύψει ώστε να μη πτωχεύσουμε. Έβλεπε για παράδειγμα επί σειρά ετών τις ροές χρήματος από το νότο προς το βορά και δεν έκανε τίποτα. Τι περίμενε να κλείσουν οι αγορές τις στρόφιγγες χρηματοδότησης για να επέμβει; ή πίστευε ότι αυτή η ροή θα αναστρεφόταν αυτόματα;
  Βέβαια θα μου πεις ότι Το Άρθρο έχει και κάποια κομμάτια εκσυγχρονισμού (για παράδειγμα η κατάργηση του ΚΒΣ) γιατί να χαθούν. Ότι καλό υπάρχει μπορεί να έρθει σε ένα άλλο νομοσχέδιο για να εγκριθεί. Δεν το απαγορεύει κάποιος. Με την απόρριψη όμως Του Άρθρου ίσως αποφύγουμε το βάθεμα της ύφεσης που μας αποδομεί σαν κράτος του δυτικού κόσμου.
  Και η Χ.Α. γέννημα τις ύφεσης είναι.
  Μη είσαι λοιπόν τόσο βέβαιος firiki2010 ότι έχουμε μονόδρομο και ότι αν παρεκκλίνουμε κατ’ ελάχιστο τότε θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει.
  Είναι λογικό να έρχονται σε σύγκρουση με τη ΔΗΜΑΡ επειδή απαίτησε το ελάχιστο;
  Τι διάολο διαπραγμάτευση κάνουν!
  Πλάκα μας κάνουν αλλού είναι η μπάλα.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Να προσθέσω κάτι ακόμα για την ΔΗΜΑΡ. Κατά την αποψη μου ή έκανε λάθος διαπραγματευτικής τακτικής όταν βγήκε και δήλωσε ΔΗΜΟΣΙΩΣ ότι «δεν ψηφίζουμε τα εργασιακά » ή – το πιθανότερο -θέλησε με την στάση της να ελαχιστοποιήσει το κόστος από την συμμετοχή της στην τρικομματική. Και σε αυτή την περίπτωση όμως θεωρώ ότι έκανε λάθος. (Ενα σχετικό σχόλιο μου σε άλλο blog έχω αναρτήσει στη σελίδα «ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΥ»)

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Κατ΄ αρχήν με βρίσκει απολύτως αντίθετο η άποψη πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ του τι θα κάνουμε εμείς. Ισως κάνουμε το σωστό , ίσως το λάθος δεν μπορεί όμως αυτό να είναι αδιάφορο για την όποια εξέλιξη της κατάστασης.
  Μαγειρέματα θα γίνουν, κολπακια δημιουργικής λογιστικής θα γίνουν, πολιτικές επιλογές θα υπάρξουν και θα επικρατήσουν των ξεκάθαρα οικονομικών (σε μεγάλο βαθμό αυτό γίνεται και μέχρι σήμερα) Ποια μαγειρέματα .όμως, ποιες πολιτικές επιλογές , ποια «κολπάκια»;;;; Σε όλα αυτά θα παίξει ρόλο και το τι θα κάνουμε ΕΜΕΙΣ.

  «Με την απόρριψη όμως Του Άρθρου ίσως αποφύγουμε το βάθεμα της ύφεσης που μας αποδομεί σαν κράτος του δυτικού κόσμου.» Σημειώνω κατ΄ αρχήν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση το «ίσως». Αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως … χωρίς ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, με την φυγή καταθέσεων που θα ακολουθήσει, χωρίς εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και με οικονομικό και πολιτικό κλίμα που δεν θα διευκολύνει επενδύσεις …. πως θα αποφευχθεί το βάθεμα της ύφεσης.

  Βέβαιος αγαπητέ dyer (το έχω ξαναγράψει) δεν είμαι πια ούτε για τον κ… μου. Ο ουρανός δεν θα πέσει στο κεφάλι μας αν «παρεκκλίνουμε κατ΄ ελάχιστο». Κι αν θέλεις… προσωπικά προβλέπω ότι θα «παρεκκλίνουμε». Ομως το «κατ΄ ελάχιστο» δεν είναι η χαώδης διαφορά μεταξύ υπερψήφισης και καταψήφισης των μέτρων.

  Και τέλος… ναι ! πιστεύω ότι όλοι θέλουν κατά βάθος και όλοι βολεύονται με το να περάσουν τα μέτρα. Περισσότερο απ΄ όλους η σημερα αντιπολιτευόμενοι! Προφανώς δεν μπορώ να το αποδείξω. (έχω στα σχέδια ένα σχετικό αρθράκι)

  • Ο/Η Dyer λέει:

   Πάντα υπάρχουν λύσεις firiki2010.
   Αν θέλει η ΕΚΤ τις σώζει τις τράπεζες χωρίς καμία επιβάρυνση του χρέους μας.
   Είναι λύσεις που συζητιόνται πλέον.

   Η διαβεβαίωση και μόνο από ένα κόμμα «άφθαρτο» ότι οι αμοιβές δεν θα μειωθούν άλλο θα άλλαζε το κλήμα στην αγορά και θα περιόριζε την ύφεση. Το «ίσως» όμως το έβαλα επειδή πιστεύω ότι η ουσιαστική ανάκαμψη μπορεί να έρθει μόνο όταν και εμείς οι μικροί εφαρμόσουμε κάποιο προστατευτισμό στην εργασία και την παραγωγή μας όπως κάνουν οι ισχυροί, αλλά δεν το λένε ευθέως. Κάτι τέτοιο δεν το βλέπω από πουθενά.

   Μέσα στον κυκεώνα των υφεσιακών μέτρων πες μου που αποσκοπούν τα εργασιακά. Γιατί έπρεπε να ψηφισθούν τώρα. Μήπως επειδή ξέρουν οι τροϊκανοί ότι τέτοια μέτρα δεν περνάνε με τίποτα μόνα τους; Μήπως επειδή τώρα είναι η ευκαιρία που έχουν τρομοκρατήσει τον κόσμο και δεν αντιδρά να περάσουν τα μόνα μέτρα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο για την αποικία που ετοιμάζουν.
   Αυτά απέβλεπε να προστατεύσει η ΔΗΜΑΡ αλλά δεν της έκαναν το χατίρι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s