Χρυσή Αυγή: Περιθωριοποιημένη μεν, ανεβασμένη δε ( κάποιοι κάτι δεν κάνουν καλά )

Η τελευταία  δημοσκόπηση  που  είδε  προχθές  το  φως  της  δημοσιότητας   δίνει  στην  πρόθεση  ψήφου  10,6%  στην  ΧΑ   και  με  αναγωγή  επί  ακύρων  και  λευκών  12,3% !  Αυτό  συμβαίνει  παρά  το  εμπάργκο  από  τα  ΜΜΕ  και  παρά  την   εμφανή  προσπάθεια    των  υπολοίπων  κομμάτων  να  την  κρατήσουν  στο  περιθώριο    και  να  μην  της  δώσουν  ευκαιρίες  να  βγει  από  το  ημίφως.

Αναρωτιέμαι  αν οι  εμπνευστές  της   τακτικής  αυτής   αισθάνονται  δικαιωμένοι . Και  αν  τέλος  πάντων  αισθάνονται  δικαιωμένοι  και  θεωρούν  ότι  με  αυτόν  τον  τρόπο  περιορίζουν  την  επιρροή  της,  πόσο  θεωρούν  ότι  θα  έπαιρνε  -δημοσκοπικά  πάντα-   η  ΧΑ   αν  ήταν  εκτεθειμένη  στην  δημοσιότητα;  15%-20%-30% ;  Και  δεν  αισθάνονται  φοβερά  άσχημα  που  έχουν  σαν    τρόπο  αντιμετώπισης  της   ανόδου  της   το  «εμπάργκο»; Δεν  αισθάνονται  ότι  η  συγκεκριμένη   αντιμετώπιση  αποτελεί  υπονόμευση των  ιδεών  που  υποτίθεται  εκπροσωπούν;

Η  δημοσιότητα  γενικά, η  εικόνα ,   ακόμα  περισσότερο   το  «γυαλί»,  η  τηλεόραση  απομυθοποιούν.  Αν  υπάρχει  σήμερα  τόσο  κακή  εικόνα  στον  κόσμο  για  τους  πολιτικούς  σε  πολύ  μεγάλο  βαθμό  οφείλεται    στο   ότι    η  τηλεόραση  τους  έφερε  πολύ  κοντά  μας. Είδαμε  1-2-5-10 -100    φορές  πολιτικούς      να  κάνουν  γκάφες, να  μπερδεύονται,  να  απαντάνε  άλλα  αντ΄ άλλων, να  φέρονται  σαν  «κόττες»  σε  δημοσιογράφους,  να  εκτίθενται. Πόσες  φορές  δεν  είπαμε  (κι  αν  δεν  το  είπαμε  το  σκεφτήκαμε):  » Για   δες   ποιον  έχουμε  βουλευτή!  Που  το  βρήκαν  το  νούμερο;Ούτε  περίπτερο  δεν  μπορεί  να  κουμαντάρει  αυτός! »  Δεν  έχει  καμμία  σημασία   αν  αυτή  η  κρίση  μας  ήταν  δικαιολογημένη  ή  όχι.  Σωστή  ή  λάθος.  Σημασία  έχει ότι   την  κρίση  -99%  αρνητική-  την  κάνουμε. Εύκολα.

Γιατί   λοιπόν  από  αυτή  την  απομυθοποιητική  διαδικασία  της  επαφής  με  τον  τηλεθεατή   κάποιοι   «προστατεύουν»  τα  στελέχη  της  ΧΑ   νομίζοντας  μάλιστα  ότι  τα  υπονομεύουν; Και  στο  κάτω- κάτω  αν   η  επί  ίσοις  όροις    παρουσίαση   απόψεων  της  ΧΑ,  ή   η  αντιπαράθεση    στελεχών  της  με  άλλα  πολιτικά  στελέχη  θα  είχε  σαν  αποτέλεσμα  να γοητευθούμε   όλοι  από  τις  απόψεις  και  τις  πρακτικές  της   … γένοιτο!  Προσωπικά  προτιμώ   ένα  Χρυσαυγίτη  που   τουλάχιστον  κερδίζει  την ψήφο  των    πολιτών,  επειδή   θα ξέρουν  τι  εκπροσωπεί,  παρά  ένα  Χρυσαυγίτη  που  ψηφίζεται    από  ένα  κόσμο  που  δεν  ξέρει  τι  του  γίνεται.  Κατά  την  άποψη  μου  η  ΧΑ  έχει  μόνο  τη δεύτερη  δυνατότητα.  Γι  αυτό  και  η  ίδια  κάνει  ότι  μπορεί  για  να  μείνει   μακριά  από τα  κανάλια. 

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

YΓ   Σχετικό   ένα  παλιότερο    άρθρο  σε  δυο  συνέχειες  17&18/9/2012  https://firiki2010.wordpress.com/2012/09/17/x%CF%81%CF%85%CF%83%CE%AE-%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AE-%CE%B1%CE%84-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Χρυσή Αυγή: Περιθωριοποιημένη μεν, ανεβασμένη δε ( κάποιοι κάτι δεν κάνουν καλά )

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Το σύνολο των πολιτικών ζητημάτων που θέτει η παρουσία της Χρυσής Αυγής, δεν είναι εύκολα κατανοητό και αντιμετωπίσιμο από την Ελληνική πολιτική διανόηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι η δημοσκοπική της άνοδος δεν βασίζεται στην απήχηση της πολιτικής της άποψης, δεν εκφράζει το «συντηρητισμό» μιας μεγάλης ομάδας πολιτών και δεν συναρτάται με την παροχή εξυπηρετήσεων προς τους ψηφοφόρους αλλά αποτελεί ένα μήνυμα διαμαρτυρίας προς το κοινωνικό σύστημα που πολλοί βιώνουν σαν ληστρικό, άδικο, αποτυχημένο, αναποτελεσματικό και αδιάφορο στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Η αντιθεσμική δραστηριότητα των νεοφασιστών, βρίσκει έτσι πρόσφορο έδαφος σε πολλούς ταλαιπωρημένους ανθρώπους που αισθάνονται ξαφνικά ότι χάνουν αυτά για το οποία αγωνίστηκαν μια ζωή.

  Η Δημοκρατία όμως είναι υποχρεωμένη να συνδιαλέγεται με όλους. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι τα στελέχη της ΧΑ, καθώς δεν είναι σε θέση να καταθέσουν επεξεργασμένη άποψη για τα περισσότερα τρέχοντα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, εκφράζονται με έναν χαμηλού επιπέδου καταγγελτικό λόγο και στηρίζονται σε έναν επιθετικό δήθεν φιλολαϊκό ακτιβισμό. Η «απομόνωση» τους λοιπόν από τα ΜΜΕ δεν τους προκαλεί κανένα πρόβλημα, όπως πολύ σωστά παρατήρησες και το μόνο που κάνει είναι να τους δίνει την ευκαιρία να παριστάνουν τους έντιμους αγωνιστές που φιμώνονται από το διεφθαρμένο σύστημα. Μέσω διαλόγου, η ΧΑ θα πρέπει να χάσει τη δυνατότητα να κρύβεται πίσω από κραυγές και υστερίες και η πολιτική της γύμνια να γίνει ορατή από τον κάθε καλοπροαίρετο πολίτη.

 2. Ο/Η Dyer λέει:

  Κατά τη γνώμη μου ο αποκλεισμός της ΧΑ οφείλεται στο γεγονός ότι ο καταγγελτικός λόγος της δεν αντιμετωπίζεται από τα κυρίαρχα κόμματα. Έχουν κάνει τόσα ανείπωτα τόσα χρόνια που δεν μαζεύεται. Εύκολα η ΧΑ μπορεί να αποκαλύψει την ξεφτίλα των πολιτικών μας.
  Η μόνη καταγγελία που μπορεί να έχει το πολιτικό σύστημα κατά της ΧΑ είναι κυρίως η ναζιστικές θέσεις (εθνικοσοσιαλιστικές) αλλά παραβλέπουν ότι αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τους ψηφοφόρους της. Το γνωρίζουν, αλλά η απογοήτευση τους έχει φέρει στο σημείο να θέλουν να δοκιμάσουν και αυτό το φρούτο!
  Δημιούργημα του πολιτικού συστήματος είναι το φαινόμενο ΧΑ και με αφορισμούς δεν εξαλείφεται.

  • Ο/Η Νίκος Π λέει:

   Να δούμε πότε ο πολιτικός διάλογος θα μετουσιωθεί από ανταλλαγή καταγγελιών σε αντιπαράθεση απόψεων, αν και το ζήτημα αυτό είναι κυρίως πολιτιστικό. Όπως παρατηρεί και ο Πέτρος Μάρκαρης, «στην Ελλάδα το κοινοβουλευτικό σύστημα αμφισβητείται από μια μερίδα των πολιτών σε κάθε ευκαιρία, όταν οι αποφάσεις που ψηφίζει το Κοινοβούλιο δεν τους είναι αρεστές. Σε καμία χώρα οι «αγανακτισμένοι πολίτες» δεν ζήτησαν να καεί η Βουλή. Σε καμία χώρα οι εκπρόσωποι των κλαδικών σωματείων δεν αποκαλούν την κυβέρνηση «χούντα», επειδή αρνείται να αποδεχθεί τα αιτήματά τους. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η διαρκής άνοδος της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν είναι ακροδεξιό αλλά εξωθεσμικό κίνημα.»
   http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=495117

 3. Ο/Η SGT λέει:

  Αυτο που μου κανει εντύπωση είναι ότι ακόμη δεν εννοούν να καταλάβουν τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» (του κόλου τα 9μερα δηλαδή) ότι η Χρυσή Αυγή είναι αποτέλεσμα της πολυετους πρακτικής τους.
  Αν δούμε αποστασιοποιημένοι τις πρακτικές της ΧΑ είναι ΑΚΡΙΒΩΣ οι ίδιες με των κομμάτων της (τάχα μου) προοδευτουριάς. Μέχρι και στην κατάληψη της Χαλυβουργικής ΚΚΕ & ΧΑ μαζί υποστήριζαν τους καταληψίες.
  Αρα είναι τουλάχιστον αστείο να παραπονιέται το ένα άκρο γιά το άλλο. Το πιό αστείο είναι ότι οι μεν απαιτούν την απαγόρευση των δε (αυτό σύντροφοι δεν είναι φασισμός?)

  Όσο η κατάσταση συνεχίζει να είναι αυτή που είναι η ΧΑ θα «γράφει» διψήφια ποσοστά- άλλωστε ο «Καραισκάκης» το είπε -και είχε δίκιο : » Γιατί υπάρχει κράτος ?»
  Αντί λοιπόν να ξυπνήσουν αυτοί που πρέπει και να κάνουν ότι πρέπει μυρικάζουν τα ίδια και τα ίδια και η ΧΑ καταλαμβάνει το χώρο που της δίνει το -πάντα απών- κράτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s