Δυο καλά λόγια για την Μάργκαρετ Θάτσερ

Η   Μάργκαρετ  Θάτσερ  έφυγε  από  τη  ζωή  πριν  τρεις  μέρες, αλλά  έχει  αποχωρήσει  από  την  πολιτική  εδώ  και  πολλά  χρόνια. Ετσι   δεν  χρειάζεται   να  περιμένουμε  την  ιστορία  να  την  κρίνει.  Την  έχει  κρίνει  ήδη. Παρέλαβε   το  1979   μια  Μεγάλη  Βρετανία  διαλυμένη   και  αναξιόπιστη.  Δώδεκα  χρόνια   αργότερα    και  αφού  είχε  κερδίσει  τρεις  εκλογικές  αναμετρήσεις  παρέδωσε  μια  Μεγάλη  Βρετανία  που  ήταν  κανονικό  κράτος   και    που  βέβαια  είχε  επανακτήσει    την  αίγλη  της    Ευρωπαϊκής  δύναμης. Και  βέβαια  το  γεγονός  πως  είχε  κερδίσει   τρεις  συνεχόμενες  εκλογές , το  κόμμα  της  μάλιστα  ξανακέρδισε  μετά  την  αποχώρηση  της    και  το  γεγονός  ότι    οι  θεμελιώδεις  επιλογές  της ελάχιστα  θίχθηκαν   από  τι  κυβερνήσεις  των  εργατικών  που  φυσιολογικά  ακολούθησαν σίγουρα   λέει  πολλά  για  την  αποδοχή  των  πολιτικών  της   από  τους  Αγγλους  ψηφοφόρους. 

Η  Θάτσερ  κέρδισε  δικαίως  το  προσωνύμιο  της  «σιδηράς  κυρίας». Ασυμβίβαστη,  δεδηλωμένη  εχθρός  των  συναινέσεων,  επίμονη  και    αποφασιστική,   απόλυτα  αφοσιωμένη  στις  αρχές  της  και   σ΄ αυτό  που  αντιλαμβανόταν  ως  καθήκον  της     είχε  ξεκάθαρες  απόψεις  και  τις  υπερασπιζόταν.   Τις  υπερασπιζόταν  με  πάθος    και  ποτέ  δεν  «απολογήθηκε»  για  τις  πολιτικές  της  και  δεν  τις  «δικαιολόγησε».  Τις  είχε  «σημαία »  της  κι  αυτό  νομίζω  ήταν  που  πάνω  απ΄όλα    ενοχλούσε  τους  αντιπάλους  της.

Με  λίγα  λόγια   η  «Μάγκι»  είχε  ακριβώς  αυτό  που  λείπει  από  τους  σημερινούς  Ευρωπαίους  πολιτικούς.  Την  στόφα  του  ηγέτη.  Ξεκάθαρη  αποψη,  αίσθηση  καθήκοντος,  αφοσίωση   στην  επίτευξη  αποτελέσματος .

Προφανώς  έκανε  εχθρούς  . Πολλούς.  Αυτούς  που  όταν  ανακοινώθηκε  ο  θάνατος  της    στην  Αγγλία  έκαναν  πάρτυ  στο  δρόμο  και  στην  Ελλάδα  χρησικοποίησαν  το  διαδίκτυο  για  να   επιδείξουν  την  καφρίλα  τους  (http://planus.pblogs.gr/2013/04/ayton-ton-typo-neoellhna-pote-tha-ton-baloyme-se-karantina.html ). Η  ποιότητα  της  αντίδρασης  τους  ίσως  είναι  η  καλύτερη  απόδειξη  ότι  η  Θάτσερ-  αφού  είχε  τέτοιους  εχθρούς –   μάλλον  καλά  τα  έλεγε.

Μπορεί  να  διαφωνείτε  ή  να  συμφωνείτε  με  τις  πολιτικές  της  και  τις  απόψεις  της   πρώτης  Αγγλίδας  πρωθυπουργού (Η  σειρά  μας  άραγε  για  μια  γυναίκα  πρωθυπουργό  πότε  θα  έρθει;)  Αυτό  που  δεν  μπορεί  κανένας  να  της  αρνηθεί  ότι  άφησε  ανεξίτηλη    σφραγίδα  στην  εποχή  της  και    στη  χώρα  της.  Και  όχι  μόνο !

Καλό  ταξίδι  Μάγκι !

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ- firiki2010

Παραθέτω  δυο    links    σε  άρθρα  για  την  «απελθούσα»  βαρώνη

http://www.antinews.gr/2013/04/09/211591/

http://www.blemilo.com/2013/04/blog-post_9.html#disqus_thread

Βρήκα  επίσης  πολύ  ενδιαφέρον  και  χαρακτηριστικό  κι  αυτό  το  μικρής  διάρκειας  αλλά  πολύ  περιεκτικό  βιντεάκι όπυ  η  «Μάγκι»  περιγράφει  την  πεμπτουσία  του  σοσιαλισμού     http://dexiextrem.blogspot.gr/2013/04/blog-post_577.html#more

Το  βιντεάκι  μού  θύμισε  ένα  παλιότερο  αρθράκι  μου «Αμπελοφιλοσοφώντας  περί  ισότητας».  Για  όποιον  τυχόν  ενδιαφέρεται : https://firiki2010.wordpress.com/2012/08/29/%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B9%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Δυο καλά λόγια για την Μάργκαρετ Θάτσερ

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η Μάργκαρετ Θάτσερ απέδειξε την ανάγκη οι πολιτικές να είναι ξεκάθαρες και με συγκεκριμένους στόχους, ενώ δεν έπαιξε το παιχνίδι της συνεχούς αναφοράς στο πολιτικό κόστος πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης. Τα μέτρα που προώθησε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αντιμετώπισαν κρατικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσλειτουργίες της Μεγάλης Βρετανίας, πριν η χώρα φθάσει στο σημείο που έφθασε πχ η Ελλάδα, που την κυβερνούσαν άνθρωποι χωρίς τα κότσια να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την κατάσταση.
  Ένα παράπλευρο αποτέλεσμα της πολιτικής της ήταν ο μετασχηματισμός του Εργατικού Κόμματος από κάτι σαν πολιτική εκπροσώπηση των συνδικαλιστών, σε ένα πολιτικό φορέα που μπορούσε να ασκήσει πραγματική εξουσία, όπως ξεκάθαρα απέδειξε ο Μπλερ. Από τότε η Βρετανία απέκτησε πραγματικά λειτουργικό δικομματικό σύστημα και δεν παραπαίει ανάμεσα σε αποστεωμένους συντηρητικούς και σοσιολάγνους εργατικούς.
  Το πρόβλημά της κατά την άποψή μου ήταν στην προσπάθεια διατήρησης του διεθνούς ρόλου της Βρετανίας η οποία, μετά τους παγκόσμιους πολέμους, έχασε για πάντα την αυτοκρατορία της και μαζί μ’ αυτήν και τον κυριαρχικό της ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα. Ο πόλεμος για τα νησιά Φώκλαντ, ήταν στην πραγματικότητα μια πύρρειος νίκη για εσωτερική κατανάλωση και δεν συνεισέφερε καθόλου στη διεθνή υπόσταση της χώρας της. Επίσης δεν ήξερε πώς να παλέψει για να επηρεάσει με θετικό τρόπο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία, ιδιαίτερα μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ, ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μια διαφορετική και πολύ πιο αποδοτική οντότητα.
  Το συνολικό της ισοζύγιο πάντως είναι θετικό, όπως αποδεικνύει και το διατηρούμενο μίσος προς το πρόσωπό της, που είναι στην πραγματικότητα μίσος για τις πολιτικές της επιλογές οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αξία ακόμα και σήμερα, ενώ οι περισσότερες από εκείνες που προωθούσαν οι αντίπαλοί της έχουν καταλήξει στο σκουπιδότοπο της ιστορίας.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Τον πόλεμο στα Φώκλαντς γιατί τον χαρακτηρίζεις «για εσωτερική κατανάλωση»; Μπορούσε να μην τον είχε κάνει; Της επιβλήθηκε από το καθεστώς της Αργεντινής και αντέδρασε. Και πολύ καλά έκανε! Βεβαίως ο πόλεμος της απέφερε και οφέλη στο εσωτερικό, αλλά αυτό το βλέπω μάλλον σαν μια δίκαιη επιβράβευση της αποφασιστικής στάσης της.
   Οσο για την ΕΕ… έχεις δίκιο. Την έβλεπε σταθερά με …. μισό μάτι.

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να κάνει η Θάτσερ για να αποφύγει τον πόλεμο, το σίγουρο είναι ότι η στρατιωτική επέμβαση αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε μια εποχή που η κυβέρνησή της αντιμετώπιζε προβλήματα και αντιδράσεις, αφού τα οικονομικά της μέτρα δεν είχαν ακόμα αποδώσει και η ανάκαμψη της χώρας μόλις τότε ξεκινούσε. Η δύναμη που έστειλε η Βρετανία για την ανακατάληψη των νησιών, είχε προκύψει εκ των ενόντων και έπασχε και σε αεροπορική δύναμη πυρός και σε αντιαεροπορική και αντιπυραυλική κάλυψη, κάτι που ανάμεσα στις άλλες σοβαρές απώλειες τους κόστισε δύο αντιτορπιλικά και δύο φρεγάτες. Αν μάλιστα η αεροπορία της Αργεντινής είχε λίγο καλύτερες επιδόσεις, ενδέχεται η όλη εκστρατεία να είχε καταλήξει σε καταστροφή. Τα αποτελέσματα βέβαια δικαίωσαν τη Θάτσερ, καθώς όμως από την εκστρατεία ούτε η διεθνής της θέση ενισχύθηκε ούτε οικονομικό όφελος προέκυψε, συμπεραίνω ότι ρισκάρισε για να κερδίσει λαϊκή υποστήριξη και πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις της, το όφελος δηλαδή ήταν κυρίως στο πεδίο άσκησης της εσωτερικής πολιτικής.

 3. Ο/Η argosholos λέει:

  Oι αριστεροί κάθε είδους ποτέ δεν συγχώρεσαν στους Θάτσερ – Ρήγκαν ότι κέρδισαν τον ψυχρό πόλεμο και μάλιστα όχι με κανόνια αλλά με τρόπο εξευτελιστικό για τα αντίπαλα καθέστώτα. Πως να πείσουν σήμερα τους οπαδούς τους τα κομμουνιστικά κόμματα (όσα υπάρχουν, δηλαδή το ΄γνωστό ένα!), όταν δεν βγήκε ούτε ένας εργάτης να υπερασπιστεί τα τότε καθεστώτα; Πως να τιμήσεις ανθρώπους που στήθηκαν στον τοίχο για τα πιστεύω τους, αφού αυτοί που έζησαν στο πετσί τους το σοσιαλιστικό όνειρο των μαρτύρων του αγώνα, τη κρίσιμη στιγμή την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια;

  • Ο/Η Νίκος Π λέει:

   Συμφωνώ απόλυτα, αφού όμως κάποιοι πιστεύουν στους Νεφιλίμ, στους Ελ και στο χιονάνθρωπο των Ιμαλαΐων, είναι δυνατό να πιστεύουν και στη Μεγάλη Συνωμοσία των ιμπεριαλιστών που προκάλεσε την κατάρρευση των καθεστώτων του Υπαρκτού Σοσιαλισμού. Χειρότεροι όμως ακόμα κι απ’ αυτούς που θυμούνται με νοσταλγία τα καθεστώτα Μπρέζνιεφ και σία, είναι εκείνοι που πιστεύουν σοβαρά ότι μπορούν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα του 2013 μια νησίδα σοσιαλισμού που θα μπορεί να επιβιώσει και να παρέχει στους πολίτες της μια ποιότητα ζωής ανώτερη της σημερινής. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s