ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΥΓΚΙ ΤΕΛΙΚΑ ; (του «Αkenaton)

 Σιγά- σιγά  έχει  εξελιχθεί  σε  ένα  από  τους  αγαπημένους  μου  αρθρογράφους  στο antinews.gr.   Ρεαλιστική  προσέγγιση,  ορθολογισμός,  μακριά  από  κραυγές,   ακρότητες  και  υπεραπλουστεύσεις. Και  φυσικά  –  «διατί  να  το  κρύψωμεν  άλλωστε»-  τις  περισσότερες  φορές  συμφωνούμε. Το  άρθρο  του  που  σας  παρουσιάζω  σήμερα  νομίζω  πως  είναι  λόγω  του  θέματος    μόνιμα  επίκαιρο και    πιθανώτατα  θα  παραμείνει   επίκαιρο  (δυστυχώς)  μια  και  το   θέμα  «ευρώ  ή  δραχμή;»  με  τον  ένα  ή  τον  άλλο  τρόπο  διαρκώς (και  πάλι  δυστυχώς)  επανέρχεται.

Δεν  ανεβάζω  ολόκληρο  το  άρθρο  για  να  σας  «παρασύρω»   και  στον  πολύ  ενδιαφέροντα   σχολιασμό  (έστω  και  μόνο  σαν  αναγνώστες  μια  και  τα  σχόλια  θα  έχουν  κλείσει)

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

NA  ΓΙΝΟΥΜΕ  ΚΟΥΓΚΙ  ΤΕΛΙΚΑ;  (του  Αkenaton)

«… Είναι μύθος πως θα φθηνύνουν τα εγχώρια προϊόντα, καθώς δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κλάδος της οικονομίας μας καθετοποιημένος, πράγμα που σημαίνει πως εξαρτώνται όλοι σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ξένων προϊόντων. Αυτά τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν πολύ ακριβά και εκτός αυτού θα χρειάζονται συνάλλαγμα για να αγοραστούν. Είναι μύθος πως θα αγοράζονται με μετατροπή δραχμών όπως παλιά, καθώς η χώρα δεν θα είναι πια στις αγορές και η νέα δραχμή ΔΕΝ θα διαπραγματεύεται …. Ακόμη και βασικά διατροφικά αγαθά όπως γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κηπευτικά, ψάρια, φρούτα, κλπ, θα απαιτούν πρώτες ύλες (γεωργικά και κτηνοτροφικά φάρμακα, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό, πετρέλαιο, κλπ) εισαγόμενες από το εξωτερικό έναντι σκληρού συναλλάγματος. Οι ΔΥ και όσοι θα εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν στην τσέπη τους άφθονες δραχμές (λόγω ΑΤΑ, ονομαστικών αυξήσεων μισθών και συντάξεων, πολλαπλασιασμό επιδομάτων, κλπ) όμως με αυτές θα αγοράζουν κλάσμα μονάχα των αγαθών που αγοράζουν τώρα ακόμη και με τον ελάχιστο μισθό των 500 ευρώ….»   http://www.antinews.gr/2013/04/14/212344/

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΟΥΓΚΙ ΤΕΛΙΚΑ ; (του «Αkenaton)

 1. Ο/Η Dyer λέει:

  Θα πέσει και ο ουρανός να μας πλακώσει.
  Αυτό το ξέχασε ο ορθογράφος.

  Πάντως και παλιά που είχαμε ισχυρή δραχμή, με συνάλλαγμα αγοράζαμε τα εισαγόμενα. Το συναλλαγματικό ισοζύγιο είναι ελαφρώς ελλειμματικό. Άρα οι περιορισμοί θα είναι σε μικρό επίπεδο και σίγουρα όχι σε βασικά αγαθά. Το πρόβλημα αυτό με λίγο καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και με την βεβαία αύξηση του τουρισμού λόγω του μη ισχυρού νομίσματος σύντομα θα αντιμετωπισθεί.
  Δεν είναι εύκολη επιλογή η δραχμή Κούγκι πάντως δεν θα γίνουμε. Βέβαια αν την επιλέγαμε πριν τρία χρόνια η μετάβαση θα ήταν πολύ ευκολότερη.
  Η τρομοκρατία πάντως του αρθρογράφου είναι υπερβολική σε βαθμό που δημιουργεί κακές σκέψεις.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Μάλλον δεν αντιλαμβάνεσαι ότι η δραχμή που θα μας προκύψει (αν προκύψει – που δεν θα προκύψει) δεν θα έχει σχέση με τη δραχμή που είχαμε.
   Το «συναλλαγματικό ισοζύγιο» που λες έχει βελτιωθεί λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
   Τι πάει να πει λίγο καλύτερη οργάνωση της παραγωγής; Καταλαβαίνεις οι υποστηρικτές της δραχμής να προτείνουν πράγματα που οδηγούν σε καλύτερη οργάνωση της παραγωγής; Για ποιον περίεργο λόγο η καλύτερη οργάνωση της παραγωγής δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες ασφάλειας και εντός του ευρώ;
   Πως θα ήταν ευκολότερη η μετάβαση πριν 3 χρόνια όταν δεν υπήρχε κανείς για να σε δανείσει και να σου δώσει στην ουσία χρόνο για τις αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία σου και που έστω με αργούς ρυθμούς γίνονται σήμερα;;; Σήμερα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – και πάλι χάρη στις «μνημονιακές» πολιτικές – πας να δημιουργήσεις πρωτογενή πλεονάσματα που θα σου επιτρέψουν και μείωση του χρέους και ελάφρυνση των βαρών στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα.
   Φυσικά και δεν είναι εύκολη επιλογή η δραχμή. Αλλά απ΄ ότι καταλαβαίνω την θεωρείς «ευκολότερη» απο το ευρώ.
   Το πρόβλημα του άρθρου είναι ότι δεν μπορεί να αποδείξει ΄πως όλα όσα περιγράφει θα συμβούν με την επιστροφή στη δραχμή. Θα αποδειχθούν – δυστυχώς- μόνο αν η επιστροφή συμβεί ( ευτυχώς δεν θα συμβεί).

   ΥΓ Τουλάχιστον εσύ έχεις μια καθαρή θέση : «ΔΡΑΧΜΗ» !

   • Ο/Η Dyer λέει:

    Δεν έχω ξεκάθαρη επιλογή για τη δραχμή firiki2010. Είναι φαιδρό τόσο πολύπλοκα προβλήματα να προσπαθείς να τα προβλέψεις ελέγχοντας μια δυο παραμέτρους.
    Η ένστασή μου είναι στην καταστροφολογία έτσι όπως παρουσιάζεται από τον Αkenaton. Η επιλογή της δραχμής μπορεί να είναι καταστροφική, όχι όμως για του λόγους που αναφέρει.
    Επειδή λοιπόν δεν έγινα κατανοητός θα το επαναλάβω λίγο περισσότερο αναλυτικά.
    Το συναλλαγματικό ισοζύγιο γενικά εκφράζει τα έσοδα που έχει η χώρα γενικά (σε συνάλλαγμα προ ευρώ) μείον τα έξοδα (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας μαζί). Αυτό ήταν αρκετά ελλειμματικό και ουσιαστικά καλυπτόταν με δανεισμό. Η κρίση και η ύφεση μείωσε τις δαπάνες πολυτελείας της χώρας με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε λιγότερο χρήμα για αγαθά και υπηρεσίες εισαγωγής και έτσι το ισοζύγιο βελτιώνεται καθ΄ ότι και τα έσοδα έχουν παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα (οι πελάτες μας δεν έχουν ύφεση) και με μικρή αύξηση έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση.
    Το πρόβλημα υπάρχει λοιπόν λόγω του παλαιότερου δανεισμού (και ιδιωτών και δημόσιου κυρίως) ο οποίος επιβαρύνει το ισοζύγιο. Χωρίς αυτό το βάρος και με μια οικονομία ελεγχόμενη στην εκροή του συναλλάγματος (με την υπόθεση ότι έχουμε δραχμή) τα έσοδα που θα έχουμε θα αρκούν για όλες σχεδόν τις ανάγκες μας και δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου.
    Πριν τρία χρόνια υπήρχαν στη χώρα πολλά ευρω. Σκέψου μόνο πόσα έφυγαν από τις τράπεζες «νόμιμα». Όλα αυτά θα ήταν ένα σημαντικό συναλλαγματικό κεφάλαιο για να στηρίξεις μια οικονομία της οποίας το νόμισμα δεν θα το ήθελε κανείς. Τα χρόνια που πέρασαν οι δανειστές δεν ξεφορτώθηκαν μόνο τα ελληνικά ομόλογα αλλά κυρίως βοήθησαν να φύγουν τα ευρω από την ελλάδα ώστε να είναι πολύ επώδυνη η μετάβαση στη δραχμή με παράλληλη παύση πληρωμών. Για το σκοπό αυτό βρήκαν τον κατάλληλο Εφιάλτη αλλά δυστυχώς και ο διάδοχος στον ίδιο δρόμο βαδίζει.
    Ναι η μνημονική πολιτική βελτίωσε το συναλλαγματικό ισοζύγιο καθ΄ ότι γίναμε ποιο φτωχοί! Θα μπορούσε όμως να βελτιωθεί και με άλλους τρόπους όχι τόσο καταστροφικούς. Ο τρόπος αυτός μου θυμίζει την γνωστή παροιμία «για να κάψω την καλή την κόβω την …..».

    ΥΓ ο όρος συναλλαγματικό ισοζύγιο δεν γνωρίζω αν είναι ο πλέον δόκιμος αλλά νομίζω κατάλαβες την ουσία.

   • Ο/Η firiki2010 λέει:

    Dyer
    Eίμαστε μεγάλα παιδιά. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ολη σου η επιχειρηματολογία φωνάζει : ΔΡΑΧΜΗ ! Και στο κάτω-κάτω δεν υπάρχουν περισσότερες των δυο συγκεκριμένων επιλογών. Ή κρίνει κάποιος ότι η παραμονή στο ευρώ είναι περισσότερο συμφέρουσα ή κρίνει περισσότεο συμφέρουσα τη δραχμή. Αυτά τα ¨»να το συζητήσουμε», «να το ξανασκεφθούμε» , «ίσως έτσι ίσως … γκιουβέτσι» δεν παίζουν. Αν μιλάμε για πολιτική απαιτούνται ιδίως στα μεγάλα ζητήματα ξεκάθαρες θέσεις που εξυπηρετούν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου. Οι μεσοβέζικες τοποθετήσεις υπονομεύουν την ΟΠΟΙΑ επιλογή.

   • Ο/Η Dyer λέει:

    Επιλογή με κριτήρια firiki2010 όχι με ανυπόστατη κινδυνολογία.
    Χρόνια πολλά.

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Το κεντρικό σημείο της επιχειρηματολογίας του άρθρου και πολλών άλλων συναφών, είναι ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ δημιουργεί πολύ λιγότερα προβλήματα από αυτά που θα προκαλούσε ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, με κριτήριο τα μακροοικονομικά δεδομένα της χώρας σε κάθε περίπτωση και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των πολιτών. Ανεξάρτητα από τα δεδομένα που παρουσιάζει ο αρθρογράφος (που εμένα προσωπικά με πείθουν πολύ περισσότερο από εκείνα των αντιθέτων), νομίζω ότι η προσέγγιση που θα έπρεπε να προηγείται είναι εκείνη που έχει να κάνει με τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και προοπτικές της χώρας και τους δρόμους που ανοίγονται αν η Ελλάδα παραμείνει στην ΕΕ και στην ευρωζώνη ή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί αυτόνομα και με το δικό της νόμισμα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις συμμετοχής της χώρας στους δυτικοευρωπαϊκούς θεσμούς, από τη ΝΔ αρχικά και το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια, στηρίχθηκαν σε τέτοιου είδους θεώρηση και όχι σε λογιστική που εξέταζε το πώς και σε ποια περίπτωση θα αυξανόταν περισσότερο ή λιγότερο το κατά κεφαλήν εισόδημα. Οποιαδήποτε προσέγγιση του μέλλοντος της χώρας που στηρίζεται σε οικονομοτεχνικά δεδομένα και υποβιβάζει ή αγνοεί τις πολιτικές παραμέτρους και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνή χώρο, είναι τουλάχιστον έωλη και πιθανόν επικίνδυνη.

  Οφείλω επίσης να ομολογήσω ότι επί του θέματος εκτιμώ περισσότερο τη στάση του ΚΚΕ και άλλων αριστερών ή αριστερίστικων οργανώσεων που δηλώνουν ότι επιδιώκουν την αποχώρηση από το ευρώ και την ΕΕ γιατί κάτι τέτοιο ανοίγει το δρόμο στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης (όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται), από την ερμαφρόδιτη ρητορική των ντροπαλών κομμουνιστών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και των εσχάτως κολλητών τους ΑΝΕΛ, με τα ατελείωτα «ναι μεν αλλά» και τις αντιφατικές, ελάχιστα μελετημένες και αγνώστων προθέσεων δηλώσεις που διαδέχονται η μία την άλλη με ρυθμό πολυβόλου. Η σοβαρότητα των ανθρώπων αυτών μπροστά σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις, μου φαίνεται πολύ μικρή ως αμελητέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s