Η αβάσταχτη πολιτική φτώχεια του » Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και…

Πολλά θα  γραφτούν  και  θα  λεχθούν  για  το   συνέδριο  του  ΣΥΡΙΖΑ   που  ολοκληρώθηκε  χθες.  Σήμερα  θα   σταθώ  σε  μια  φρασούλα  από  την  εναρκτήρια  ομιλία  του   Τσίπρα,  στην  οποία –  όπως  ο  ίδιος  είπε – συμπυκνώνεται    το  πολιτικό  δίλημμα  που  έχουμε  μπροστά  μας: «Μνημόνιο  ή  ΣΥΡΙΖΑ»

Κατά  τη  γνώμη  μου   αυτή    η  φράση  αντανακλά    μια  απίστευτη  πολιτική   φτώχεια.   «Μνημόνιο  ή  ΣΥΡΙΖΑ »  Με  άλλα  λόγια  … μνημονίου  μη  υπάρχοντος,  ο  ΣΥΡΙΖΑ  δεν  έχει  λόγο  ύπαρξης.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ  υπάρχει   μόνο  ως  αντιμνημονιακή  δύναμη  και  ως  τίποτα  άλλο. Δεν  υπάρχει  ως  απάντηση  στο  ερώτημα  «Τι  Ελλάδα  θέλουμε  να  φτιάξουμε;» , αλλά  προσπαθεί  να  πλασαρισθεί  ως  απάντηση  στο  μη  ερώτημα »  Σας  αράεσει   το  μνημόνιο;»  Και  ειλικρινά  δεν  ξέρω  ούτε  ένα  Ελληνα    που  να  του  αρέσει  το  μνημόνιο !

Σε  τελική  ανάλυση  ο  σ  Τσίπρας  έχει  δίκιο.  Ο  ΣΥΡΙΖΑ   καβάλησε  το  αντιμνημονιακό  κύμα  και  πάει.  Υπάρχει  ως  σοβαρή   πολιτική   δύναμη  εν΄ ονόματι  της  αντίθεσης  στο  μνημόνιο.  Ολη  του  η  ρητορική  επικεντρώνεται  σ΄ αυτήν  την  αντίθεση. To  μνημόνιο,  ο  Σόϊμπλε, οι  «μερκελιστές», οι  «τοκογλύφοι», η  «τρόϊκα». οι  ντόπιοι  εκφραστές  της  και  ξανά  το  μνημόνιο,  η  Μέρκελ …κ.ο.κ.

Ελάχιστα  πράγματα  μας  είπε  για  την  Ελλάδα  που  οραματίζεται. Κι  αυτά  κανένα  δεν  συγκινούν.  Οι  υποστηρικτές  του    το  μόνο  που  φαντασιώνονται    είναι   να  αλείψουμε  με  πίσσα  και  πούπουλα  τον  Τόμσεν  , να  τον  κυνηγήσουμε  μέχρι  τα  σύνορα  και  στη  συνέχεια  να  επιστρέψουμε χαρωπά    στο …  2008 !  Αν  γίνεται  και  στο  1981 !

Ακόμα  λιγότερα  ο  σ  Τσίπρας   μας   έχει  πει    σχετικά  με  το  πως  θα  υλοποιήσει    αυτά  τα  ελάχιστα    που  μας  είπε  για  την  Ελλάδα  του  αύριο.  Αυτά  κρατιούνται  επτασφράγιστα  μυστικά  και   σε  τυχόν  απορίες    η   «καλύτερη»  απάντηση    που  δίδεται  είναι  «Θα  δείτε ! »   και   η  συνηθέστερη  «Θα  δούμε!».     Και  όλα  αυτά    βέβαια  αν  κάποια  στιγμή  η  υλοποίηση  αυτή  γίνει  αρμοδιότητα  του  ΣΥΡΙΖΑ  (εξαιρετικά  απίθανο).

Το  μνημόνιο  είναι    μια  έκτακτη  κατάσταση. Η   προσπάθεια    απάντησης  σε  μια  κρίση. Δεν  εκπλήσσομαι  που  δεν  είναι  ίσως  η  καλύτερη  δυνατή  μια  και  το  είδος  της  κρίσης  και  οι  συνθήκες  (εγχώριες  και  διεθνείς)  μέσα  στις    οποίες  αναπτύχθηκε  δεν   είχαν  προηγούμενο (τα  «αχαρτογράφητα  νερά»  που  έλεγε  ο  Παπανδρέου).  Ομως… κόμματα    που  ξεπετάγονται  στα  πλαίσια  και  εξ  αιτίας  κρίσεων… κόμματα  που  δεν  έχουν  ένα  συνεκτικό  και  ρεαλιστικό  σχέδιο … κόμματα  που  δεν  έχουν  ένα  δικό  τους  «Ναι !»  και  κρύβονται  στην  ουσία  πισω  από  βολικά  «Οχι !»….  είναι  καταδικασμένα  στην  επιστροφή  στο  περιθώριο.  Δε  λέω…..  μέχρι  να  συμβεί  αυτό  μπορεί  να  κάνουν   και  χοντρή  ζημιά , αλλά    το  τέλος  τους  είναι  προδιαγεγραμμένο.   Το  «Μνημόνιο  ή  ΣΥΡΙΖΑ»  του  σ  Τσίπρα   είναι    μια   έμμεση    επιβεβαίωση  μιας  αβάσταχτης  πολιτικής  φτώχειας  και  ενός  προαναγγελθέντος  πολιτικού  θανάτου.

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

6 Responses to Η αβάσταχτη πολιτική φτώχεια του » Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» και…

 1. Ο/Η Dyer λέει:

  Όπως στη κατοχή η βασική προϋπόθεση ήταν η απελευθέρωση από τους Γερμανούς, ετσι και τώρα βασική προϋπόθεση είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κύριο αντιστασιακό κόμμα ενάντια στο μνημόνιο. Αυτό τόνισε ο Τσίπρας με τη φράση «μνημόνιο ή Συριζα» firiki2010. Για μετά το μνημόνιο, υπάρχουν προτάσεις και πολιτικές κατευθύνσεις οι οποίες όμως δεν μπορούν να εξειδικευθούν τώρα, επειδή η κατάσταση που ζούμε μεταβάλλεται συνεχώς προς το χειρότερο.
  Το σημαντικό για μένα είναι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ακούσει και θα συνεργαστεί με τις παραγωγικές τάξεις της εργασίας για να εξειδικεύσει την πολιτική του και όχι σύμφωνα με της επιταγές της τρόικας και των δανειστών, όπως κάνουν τώρα. Ζούμε σε μια περίοδο που δεν δέχονται να ακούσουν (έστω και τυπικά) τις προτάσεις των θεσμικών συμβουλευτικών οργάνων. Ετσι σχεδιάζονται όλα τα νομοσχέδια πλέον, τρόικα και κυβέρνηση. Τα επίσημα συμβουλευτικά όργανα από την πραγματική οικονομία δεν υπάρχουν, με μια λέξη κατοχή.
  Μη ανησυχείς λοιπόν για ιδέες και προτάσεις. Και συ φίλε firiki2010 και ο κάθε καλοπροαίρετος θα μπορούσες να προσφέρεις εποικοδομητικά αν το επιθυμεί.

  • Ο/Η Νίκος Π λέει:

   Για μια ακόμα φορά Dyer μπερδεύεις (συνειδητά ή ασυνείδητα, δεν ξέρω) την τακτική με τη στρατηγική. Το μνημόνιο, οι μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τη συμμετοχή του κράτους στην παραγωγική διαδικασία, η συμμετοχή στην ΕΕ και η διεθνής θέση της χώρας, το νόμισμα, ο ρόλος των τραπεζών κλπ είναι στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν σε γενικές γραμμές το μέλλον της χώρας αποτελώντας ταυτόχρονα τις πραγματικές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των παρατάξεων και όχι φετίχ, όπως είπες κάποτε. Από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες, πλην των φανατικών, απαιτούν να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του και όχι να καταναλώνει την ενέργειά του σε τακτικισμούς και αόριστες καταδίκες της πολιτικής των αντιπάλων, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το κάθε κοινωνικό αίτημα, λογικό ή παράλογο. Αυτό φυσικά είναι δύσκολο και ακόμα μη επιθυμητό από την ηγεσία του, με δεδομένο ότι στο εσωτερικό του συνυπάρχουν διάφορες στρατηγικές που πίσω από το προσωπείο της ενότητας αντιμάχονται η μια την άλλη, κάθε ξεκαθάρισμα θέσεων θα οδηγεί επομένως σε αναπόφευκτες συγκρούσεις και αποχωρήσεις μελών και ψηφοφόρων. Το απλοϊκό αίτημα να εμπιστευτούμε όλοι τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί οι άλλοι είναι οι κακοί που καταστρέφουν τη χώρα, αποτελεί την επιτομή της δημαγωγίας.

   • Ο/Η Dyer λέει:

    Νίκο δεν έχω μπερδέψει τίποτα. Από αυτά που αναφέρεις σαν στρατηγική άλλα περιλαμβάνονται στην βασική στρατηγική που λέγεται μνημόνιο και άλλα είναι ανεξάρτητες στρατηγικές. Η θέση της χώρας και η συμμετοχή στην ΕΕ είναι στρατηγικές που δεν έχουν σχέση με το μνημόνιο. Το μνημόνιο όμως είναι αυτό που απαιτεί τον περιορισμό του κράτους από τη παραγωγική διαδικασία. Με διάφορες αιτιολογίες ουσιαστικά απαιτεί την εκποίηση των ασημικών μας. Οι στρατηγικές λοιπόν επιλογές του μνημονίου (λιτότητα, αποπληθωρισμός και περιορισμός του δημοσίου) κρινόμενες εκ του αποτελέσματος είναι ολέθριες για τον τόπο. Δεν με ενδιαφέρουν οι δικαιολογίες των υπερασπιστών, όλοι οι αποτυχημένοι έχουν δικαιολογίες. Και για την αποτυχία του υπαρκτού σοσιαλισμού υπάρχουν δικαιολογίες θεωρείς λογικό να ξανά δοκιμαστεί; Έτσι λοιπόν και το μνημόνιο έχει αποτύχει αλλά δυστυχώς κάποιοι επιμένουν δογματικά σαν του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν είναι η σημαντικότερη πολιτική οντότητα που θεωρεί ότι οι στρατηγικές του μνημονίου είναι αποτυχημένες και πρέπει να απορριφθούν.
    Ας μη κοροϊδευόμαστε Νίκο, όποιον υψηλά ιστάμενο υπάλληλο του δημοσίου και αν ρωτήσεις θα σου πει ότι για όλες της αποφάσεις απαιτείται η έγκριση της τρόικας. Η διοίκηση του κράτους πλέον ασκείται από συμβούλους (ύποπτης προέλευσης και σκοπιμοτήτων) και τροϊκανούς. Αυτό εμένα προσωπικά με προσβάλει σαν πολίτη. Εσένα σε κολακεύει; Θεωρείς δηλαδή ότι τα επαγγελματικά επιμελητήρια για παράδειγμα δεν χρειάζεται να έχουν συμβουλευτική άποψη για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης του τόπου; Είναι λαϊκισμός αν ο αρμόδιος υπουργός συμβουλευτή για ένα νομοσχέδιο το αρμόδιο επιμελητήριο;
    Δυστυχώς δεν λειτουργεί τίποτα συλλογικό και το αποτέλεσμα είναι οι χρυσοπληρωμένοι εισαγόμενοι συμβουλάτορες να μοιράζουν χρυσά ωρολόγια σε λοταρίες. Μπροστά λοιπόν σ΄ αυτό το γελοίο χάλι οι ανθελληνικές προτάσεις των τροϊκανών μοιάζουν με σοφίες.
    Εκεί περιμένω να κάνει τη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να σχεδιάσουμε μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια και τροϊκανούς.

   • Ο/Η Νίκος Π λέει:

    Τα γραφόμενά σου Dyer δεν συνιστούν απάντηση αλλά υπεκφυγή, όπως υπεκφυγή είναι το σύνολο σχεδόν των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται βέβαια να επαναλάβω όσα έγραψα, περίμενα όμως μια κάποια εξειδίκευση των θέσεων του κόμματός σου επί τη ευκαιρία του συνεδρίου και τέτοιαν δεν είδα, προφανώς για τους λόγους που ανέφερα. Για μένα η αντιμετώπιση του μνημόνιου έχει να κάνει πρώτα απ´ όλα με την καταγραφή, μελέτη και αντιμετώπιση των ΑΙΤΙΩΝ που οδήγησαν στην κρίση του νεοελληνικού κράτους και τελικά στη χρεωκοπία και επ´ αυτού ένα μεγάλο τμήμα των Ελληνικών πολιτικών δυνάμεων προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σιγήν ιχθύος, όχι βέβαια για ιδεολογικούς λόγους αλλά για να μη θίξει τον ιερό κρατισμό που έτρεφε και τρέφει όλα τα μέχρι τώρα κόμματα εξουσίας. Αυτό καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ μια κατ´ εξοχήν συντηρητική δύναμη, αφού η αντίθεσή του στο μνημόνιο είναι μια πρόφαση για να αρνείται οποιαδήποτε κοινωνική μετεξέλιξη. Θα συμφωνούσα μαζί σου αν μου έλεγες ότι για κάποιους άλλους το μνημόνιο είναι κουρτίνα που πίσω της κρύβονται δειλοί και άβουλοι για να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις χωρίς να χρειάζεται να πάρουν τις ευθύνες τους και τότε θα συμφωνούααμε, αφού την τελευταία αυτή τακτική ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της θητείας ΓΑΠ – και την πλήρωσε πανάκριβα. Αντίστοιχα πιστεύω ότι θα πληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τη φυγομαχία του, αφού όσο η πολιτική ατζέντα θα μετατοπίζεται αναπόφευκτα από τις άνευ περιεχομένου δηλώσεις που απευθύνονται στην κερκίδα προς το «διά ταύτα», τόσο η πίεση που θα ασκείται στα στελέχη του να εξειδικεύσουν την πολιτική τους θα γίνεται μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα οι κενές περιεχομένου αντιμνημονιακές πομφόλυγες να σκάνε εντυπωσιακά. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε

   • Ο/Η Dyer λέει:

    Νίκο αν και πιστεύω ότι τα ξέρεις εγώ όμως θα επαναλάβω εν τάχη.
    Αναλύσεις για τους λόγους που φτάσαμε εδώ σαν χώρα έχουν γίνει πολλές από το ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον σ’ αυτά είμαστε πρώτοι! Η κρίση στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα πρώτα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού εξ αιτίας του μοντέλου της παγκοσμιοποίησης που έχει επιβληθεί και δευτερευόντως της δομής της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκε σε ένα κράτος πελατειακό δημιούργημα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
    Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να περιλαμβάνει και τις δυο παραμέτρους. Και ο παγκοσμιοποιημένος νεοφιλελευθερισμός πρέπει να περιορισθεί και το κράτος μας πρέπει να εκσυγχρονισθεί.
    Οι διαφορές μας λοιπόν αρχίζουν από τα βασικά (αν σε ερμηνεύω λάθος διόρθωσε με) Εσύ θεωρείς ότι η παγκόσμια κρίση έχει σαν βάση την τραπεζική κρίση και ότι αν αυτή αντιμετωπιστεί το παγκοσμιοποιημενο πρόβλημα λύνεται. Εγώ υποστηρίζω ότι αιτία της χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι η απαξίωση της εργασίας. Η πλεονεξία για υπερκέρδη από το πολύ μεγάλο κεφάλαιο προκάλεσε την κρίση.
    Για δε το πρόβλημα του κράτους εσύ επιλέγεις τη «λύση» της καταστροφής ελπίζοντας στον καλό ιδιώτη (ποτέ είχαμε τέτοιους στην Ελλάδα) ενώ εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να το διορθώσουμε. Κατά βάση ο φιλελευθερισμός έχει σαν μέτρο τον άνθρωπο και αυτή την αρχή την εφάρμοσαν κάποιοι στο κράτος με αποτέλεσμα να φτιάξουν ένα κράτος που δεν πίστευε στο σύνολο αλλά στη μονάδα. Ο σοσιαλισμός αντιθέτως έχει σαν μέτρο την κοινωνία το ευρύτερο δυνατό σύνολο πολιτών. Ένα κράτος φτιαγμένο με συλλογικές διαδικασίες θα είναι ένα κράτος που θα υπηρετεί το σύνολο. Εκεί στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Τέλος επειδή η κατάσταση της χώρας συνεχώς μεταβάλλεται δεν θα είχε νόημα μια εξειδίκευση επιλογών αφού όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουμε που θα μας έχει φτάσει η συγκυβέρνηση και πόσο θα έχει βαθύνει η κρίση στην ευρωζώνη. Εκείνο που μπορεί να κάνει είναι να ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες λύσεις επιλεγούν θα έχουν σαν κοινό παρονομαστή το συλλογικό και όχι το ιδιωτικό.
    Μπορεί να χαρακτηρίζεις αυτές τις απόψεις συντηρητικές. Αν όλα αυτά που σου παρουσίασα στο προηγούμενο σχόλιο για τη λειτουργία του κράτους είναι ένδειξη προοδευτισμού τότε ναι είμαι συντηρητικός.

 2. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Όπως λέει κι ο ποιητής, καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο ενώ σοσιαλισμός είναι το ακριβώς αντίστροφο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s