Ανάλεκτα 16/7-22/7/2013

Π Παπασαραντόπουλος  Η  ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ  ΤΩΝ  ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ    «…Για μένα, το πιο αριστερό είναι να εξασφαλίζεις τις δουλειές των ανθρώπων. Είναι σαν την οικονομία, που όταν λέω πως «θέλω σταθερά δημόσια οικονομικά» μερικοί μου λένε πως «α, είσαι δεξιός αν το λες αυτό » κι εγώ τους απαντώ, «καθόλου, είναι αριστερό, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να έχει ο κόσμος κοινωνικές υπηρεσίες». Αν η οικονομία πάει άσχημα, αυτό δεν γίνεται….» http://www.metarithmisi.gr/el/readText.asp?textID=20684&sw=1366

Ν  Μαραντζίδης  Ο  ΣΥΡΙΖΑ  ΘΑ  ΜΑΣ  ΣΩΣΕΙ  ΑΠΟ  ΤΗ  ΠΕΙΝΑ  «…Εντέλει, είναι φανερό πως οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφουν το οργανωτικό μοντέλο που ο Τσάβες υιοθέτησε στη Βενεζουέλα προκειμένου να κατακτήσει και να διατηρήσει την εξουσία. Αυτό υπονοεί πως μια υποτιθέμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για να περάσουμε στον χώρο της γκρίζας ζώνης ανάμεσα στη δημοκρατία και τον μονοκομματικό αυταρχισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σε αυτήν την γκρίζα ζώνη δεν θα καταλυθούν οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά οι λειτουργίες τους θα δέχονται τον ανταγωνισμό από παράλληλους θεσμούς και δομές κινητοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ…»  http://www.efsyn.gr/?p=76578

A  Στάγκος  Η  ΡΗΤΟΡΙΚΗ  ΤΗΣ  ΒΙΑΣ  «…Aγνωστο αν ο Αλέξης Τσίπρας το αντιλαμβάνεται, αλλά η ρητορική του υποθάλπει την άσκηση πολιτικής βίας, που επί χρόνια ταλανίζει την Ελλάδα, και ρίχνει νερό στον μύλο των νεοναζί. Περί αυτού πρόκειται, όταν μάλιστα διανθίζει αυτήν τη ρητορική με έμμεσες ή άμεσες ευλογίες των προπηλακισμών εις βάρος των πολιτικών του αντιπάλων ή των «αντάρτικων» στην Κερατέα, στις Σκουριές και όπου αλλού ξεσπούν βίαιες αντιδράσεις, ανεξαρτήτως λόγων και λογικής. Αν δεν το αντιλαμβάνεται, ή δεν του το λένε οι σύμβουλοί του, σημαίνει ότι δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις ιστορίας, ούτε επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα στη χώρα μας. Αν πάλι το κάνει γνωρίζοντας τις πιθανές συνέπειες στην πολιτική ζωή και την καθημερινότητα, σημαίνει ότι ο κυνισμός του ξεπερνάει τα όρια…»  http://politicalreviewgr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_19.html#more

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Ανάλεκτα 16/7-22/7/2013

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Πολλά θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ, έχω κάνει κι εγώ την σχετική κριτική, το άρθρο όμως του Ν. Μαραντζίδη με βρίσκει τελείως αντίθετο. Πέρα από τις ανακρίβειες που βγάζουν μάτι (η ΟΥΝΡΑ πχ ήταν σχεδόν 10 χρόνια μετά το ΕΑΜ), το κυριότερο ολίσθημα του ΝΜ είναι ότι μεταφέρει τη συζήτηση από το επίπεδο των πολιτικών θέσεων και των γεγονότων σ’ εκείνο των προθέσεων και των εικασιών. Διατυπώσεις ad hominem όπως «πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια πολιτική εκμαυλισμού των συνειδήσεων των πιο χαμηλών τάξεων της κοινωνίας» και «μια υποτιθέμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για να περάσουμε στον χώρο της γκρίζας ζώνης ανάμεσα στη δημοκρατία και τον μονοκομματικό αυταρχισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας», δίνουν τη δυνατότητα στα στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντήσουν πολύ εύκολα και πειστικά, μετατοπίζοντας την ατζέντα από τις ανόητες κορώνες του αρχηγού τους (πχ μνημόνιο ή δημοκρατία) και μεταφέροντάς την στο ρητορικό ερώτημα αν θα πρέπει να υποστηριχθούν αυτοί που στερούνται τα στοιχειώδη αγαθά, λόγω της «ανάλγητης κοινωνικής πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης». Αν ο κ. ΜΝ επιθυμεί να βοηθήσει τους «πληβείους» όπως περιφρονητικά αποκαλεί τους πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, θα ήταν πολύ πιο εποικοδομητικό να ασχοληθεί με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προσφέρεται η όποια εθελοντική ή υλική βοήθεια, έτσι ώστε αφ’ ενός να πιάνει τόπο και αφ’ ετέρου να μη γίνεται αντικείμενο αξιοποίησης από ορισμένους που προσβλέπουν σε προσωπική ή κομματική προβολή.

  Όσο για τον παραλληλισμό με τη Βενεζουέλα του Τσάβες , τον θεωρώ επιεικώς ανόητο αφού είναι φανερό ότι η προφανής ένδεια επεξεργασμένων θέσεων και μεθοδολογικών εργαλείων του ΣΥΡΙΖΑ είναι που τον οδηγεί να ψάχνει τη φώτιση στον Τσάβες και τους διαδόχους του που κάνουν κοινωνική πολιτική με πετροδολάρια, αφήνοντας παράλληλα την οικονομία της χώρας τους να καταρρεύσει. Ο ΜΝ καταλήγει έτσι να παίζει το παιχνίδι αυτών που κατακρίνει, αφού πραγματικές ομοιότητες ή έστω αναλογίες της Βενεζουέλας με την Ελλάδα, μόνο φανατικοί συριζαίοι παλαμακιστές της εξέδρας μπορούν να ανακαλύψουν.

 2. Ο/Η firiki2010 λέει:

  Nίκο.
  Την δράση της ΟΥΝΡΑ ο Μαραντζίδης δεν την ταυτίζει χρονικά με αυτήν του ΕΑΜ μιλάει σαφως για » αργότερα» και προσωπικά δεν βλέπω κάποια π[εριφρόνηση όταν μιλάει για «πληβείους».
  Την άποψη σου για το τακτικό λάθος που καταλογίζεις στον αρθρογράφο πως μεταθέτει την συζήτηση στο επίπεδο των προθέσεων και των εικασιών δεν μπορώ να την συμμερισθώ. Κρίνουμε γεγονότα και πολιτικές θέσεις, ναι αλλά αυτό θα έλεγα αναπόφευκτα μας οδηγεί και σε κάποιες κρίσεις ad hominem και σε κάποιες εικασίες για τις προθέσεις των κρινομένων.
  Ο παραλληλισμός με τη Βενεζουέλα του Τσάβες μπορεί όντως να είναι παρατραβηγμένος γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες συνθήκες πλην όμως αυτό δεν αναιρεί το ενδεχόμενο κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να μην το καταλαβαίνουν και στα πλαίσια του κολλήματος τους να νομίζουν ότι υπάρχουν ή ότι μπορούν να τις δημιουργήσουν. Η σκέψη του Μαραντζίδη για ενδεχόμενη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία παράλληλων ανταγωνιιστικών προς την Πολιτεία δικτύων προνοιακής στήριξης δεν είναι για πέταμα.
  Για τις διάφορες προνοιακές δράσεις που αναλαμβάνονται συγκυριακά, όχι μελετημένα και όχι σε μόνιμη βάση έχω πολλές επιφυλάξεις γιατί θεωρώ 1. πως σπαταλιώνται πόροι και μεγάλο μέρος της όποιας βοήθειας πάει σε λάθος ανθρώπους. (έχω προσωπικά παραδείγματα) και 2. το κίνητρο δεν είναι πάντα να βοηθηθούν αναξιοπαθούντες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s