Ο Καμμένος του… ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ του … Φώτη.

Την  αίσθηση  του  απόλυτου  μπερδέματος  στην  πολιτική  μας  ζωή   την  έχω  πολύ  έντονη  την  τελευταία  τριετία. Ποιος  είναι  με  ποιον;  Ποιος  θέλει  τι;  Γιατί  θέλει  αυτό  που  θέλει  ή  λέει  ότι  θέλει;  Υπάρχει  κάποια  επαφή  με  την  πραγματικότητα; Καταλαβαίνουμε  τι  λέμε, τι  κάνουμε, τι  ακούμε;

«Πρέπει ο Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει, λιντσάρετέ τον !  Είμαι  μαζί  σας   Αυτά  είπε  ο  κ  Καμμένος  σε  «κατ΄ ιδίαν»  –  έλα  όμως  που  κάποιο  κινητό  «έγραφε» –    κουβέντα  του   με  κατοίκους  της  Χαλκιδικής  που    του  εξέθεσαν  το  πρόβλημα  τους  μετά  την  ομιλία  του  στη  ΔΕΘ.  Όπως   φαίνεται  ο  κ  Καμμένος  μια  χαρά  μαθήματα  παίρνει    από  το  μελλοντικό  συνεταιράκι  του  (έτσι  νομίζει )  τον  σ  Τσίπρα . «Ο  λαός  στους  δρόμους  για  να  πέσει  η  κυβέρνηση»  εσείς. Ε, να  βοηθήσουμε  κι  εμείς  με  κανένα  λιντσάρισμα !  Και    το  παρανοϊκό   είναι  πως  όταν  παρενέβη  εισαγγελέας   για  την  δήλωση  του  Προέδρου  των  ΑΝΕΛ   έσπευσε  ο   ΣΥΡΙΖΑ    να  συμπαρασταθεί  εκφράζοντας  τη  διαφωνία  του  για  την  εισαγγελική  παρέμβαση. Τι  ακριβώς  έπρεπε  να  συμβεί  εκτός  από  το  «… Λιντσάρετε  τον !  Είμαι  μαζί  σας «;;;;  Να  σπάσει  ο  ίδιος  ο  κ  Καμμένος  τον  κ Πάχτα  στο  ξύλο;

————-

Στα  πλαίσια  της  προσπάθειας  για  την  συγκρότηση  του  περίφημου  τρίτου  πόλου  συναντήθηκαν  οι  κ   Κουβέλης  και   Λοβέρδος  και   λέει  πως ….  συμφώνησαν.  Από  τις  δηλώσεις  τους  προσωπικά  δεν  κατάλαβα  κάτι  τέτοιο, αλλά  ας  το  δεχθούμε .   Σε  τι  συμφώνησαν;  » Στη  καινούργια  κεντροαριστερά  δεν  θα  συμμετέχουν  αυτοί  που    στηρίζουν  την  κυβερνητική  πολιτική».   Αυτή  που  στήριζε  πριν  κάτι  μήνες  ο κ  Κουβέλης  κι  αυτή  που  υπηρέτησε – με  επιτυχία  κατά  τη  γνώμη  μου – ο κ  Λοβέρδος  από  το  2009;  Δεν  την  στηρίζουν  πια;  Γιατί;  Εχει  αλλάξει;  Μυστήριο !  Αποκλείεται   λοιπόν   από  την  καινούργια  κεντροαριστερά  «το  ΠΑΣΟΚ   του  Βενιζέλου «.  Ποιο  άλλο  ΠΑΣΟΚ  υπάρχει;  Πολλά ! Το  ΠΑΣΟΚ  του  Ανδρέα, το  ΠΑΣΟΚ   του  Γιώργου,  το  ΠΑΣΟΚ  του  Αλέξη… Γιατί  να  μην  φτιάξουμε  και  το    ΠΑΣΟΚ  του … Φώτη;   Παρανοήσατε  τελείως   εκεί  στον …  τρίτο  – μήπως … τέταρτο… πέμπτο… –  πόλο;

ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ-firiki2010

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Ο Καμμένος του… ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ του … Φώτη.

 1. Ο/Η Νίκος Π λέει:

  Η πολιτική γλώσσα έχει τα στερεότυπά της, αφού λοιπόν οι άνθρωποι σκέφτονται με τη γλώσσα, όταν η γλώσσα είναι ανεπαρκής για να περιγράψει αλλαγές και νέα δεδομένα, οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα είναι ανάλογης ποιότητας. Δεν έχουν θέμα μόνο οι ΑΝΕΛ, η ΔΗΜΑΡ και τα παλιά πασοκοστελέχη, ξύλινη είναι η γλώσσα του ΚΚΕ, σε μικρότερο βαθμό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακόμα και η ΝΔ πέφτει συχνά στην ίδια παγίδα. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να διορθωθεί μια και οι περισσότεροι, μόλις πιεστούν, καταφεύγουν στην επανάληψη τετριμμένων και χιλιοχρησιμοποιημένων λέξεων, εκφράσεων και κρίσεων. Αυτό έχει βέβαια το πλεονέκτημα ότι ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των οπαδών (για το λόγο αυτό πχ ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του αναμασάνε διαρκώς τη λέξη «μνημόνιο»), δεν επιτρέπει όμως την προσαρμογή σε εξελισσόμενες καταστάσεις και τελικά οδηγεί στην περιθωριοποίηση (θυμάσαι το ΚΚΕ generator http://kkeisageek.freehostia.com). Ακραία εκδήλωση του φαινομένου παρατηρείται στους ακραιφνείς μαρξιστές – λενινιστές, που όποιον δεν εκφράζεται – σκέφτεται όπως αυτοί, τον στολίζουν κατάλληλα και ο χαρακτηρισμός «αντικομμουνιστής» είναι από τους πιο ήπιους.

  Για να ξεφύγουμε λοιπόν κι εμείς από τα τετριμμένα, θα αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό σχόλιο που με είχε εντυπωσιάσει με την ακρότητά του όταν το διάβασα, δεν αποκλείεται όμως να έχει αρκετά στοιχεία αλήθειας. Περιγράφοντας λοιπόν την περίφημη ναυμαχία του Midway κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την οποία ο στόλος των ΗΠΑ προκάλεσε φοβερή καταστροφή στον Ιαπωνικό αν και υστερούσε ακόμα τότε σε ισχύ (επτά μόλις μήνες μετά το Pearl Harbor), ο Winston Churchill στα απομνημονεύματά του διατυπώνει την εξής κρίση, την οποία βέβαια θα στηρίζει και σε μεταγενέστερα γεγονότα. Λέει λοιπόν ότι (σε ελεύθερη απόδοση δική μου):

  «Η ακαμψία της οργάνωσης των Ιαπώνων και η τάση τους να εγκαταλείπουν τους σκοπούς τους όταν η υλοποίησή τους δεν πάει σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, πιστεύεται ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη δυσκίνητη και ανακριβή φύση της γλώσσας τους, που καθιστά πολύ δύσκολο τον αυτοσχεδιασμό κατά την επικοινωνία με [ναυτικά] σήματα.»

  Το ΠΑΣΟΚ αποσαθρώθηκε γιατί το μοντέλο πολιτικής που είχε καθιερώσει, επέτρεψε σε διάφορους άθλιους να καταχρασθούν τον πλούτο του Ελληνικού λαού σε κάθε επίπεδο άσκησης της εξουσίας, ενώ παράλληλα οι κώδικες επικοινωνίας που είχαν καθιερωθεί μεταξύ των μελών και στελεχών του δεν άφηναν περιθώρια για έγκαιρη αλλαγή πολιτικής, την οποία δεν ήταν καν σε θέση να εκφράσουν.

  • Ο/Η firiki2010 λέει:

   Στέκομαι στην φράση σου » οι άνθρωποι σκέφτονται με τη γλώσσα». Υποψιάζομαι σε πολλούς θα ακούγεται ως παραδοξότητα γιατί θεωρούν ότι μπορεί να έχεις κάτι στο μυαλό σου το οποίο ΑΠΛΩΣ δεν μπορείς να εκφράσεις. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι πως δεν μπορείς να το εκφράσεις επειδή στο μυαλό σου δεν το έχεις σχηματοποιήσει. Και δεν μπορείς να σχηματοποιήσεις και να κάνεις τις απαραίτητες λεπτές διακρίσεις αν δεν σε βοηθάει η γλώσσα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
   Αυτό που συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους της Αριστεράς είναι πως αρνούνται να σκεφθούν με νέους όρους. Ολα πρέπει να τα αντιληφθούν, να τα ερμηνεύσουν και να κατατάξουν (και φυσικά στη συνέχεια να τα εκφράσουν) σύμφωνα με το πρϋπάρχον μοτίβο.
   ΥΓ 1 Καλά που μου θύμισες τον ΚΚΕ generator. To είχα χάσει από τα αγαπημένα και το είχα ξεχάσει.
   ΥΓ2Το να με στολίσουν με τον χαρακτηρισμό «αντικομμουνιστής» προσωπικά το βρίσκω ακριβές και δίκαιο.

 2. Ο/Η Dyer λέει:

  «οι άνθρωποι σκέφτονται με τη γλώσσα»
  Σε πρώτη φάση ετοιμάσθηκα να εκφράσω τις ενστάσεις μου όμως σε δεύτερη κάτι άστραψε.
  Μια φράση λοιπόν είναι ικανή να ξεμπλοκάρει μια ανεξήγητη εμπειρία.
  Ένοιωθα ότι βελτιώνοντας τη γλώσσα μου αντιλαμβανόμουν καλύτερα το κόσμο αλλα δεν μπορούσα να το συνδέσω. Δεν καταλάβαινα ότι πλουτίζοντας τη γλώσσα ουσιαστικά είχα περισσότερες έννοιες τις οποίες μπορούσα να προσαρμόσω στη πραγματικότητα και να την κατανοήσω καλύτερα. Τελικά το εργαλείο της γλώσσας δεν αρκεί να είναι απλό αρκεί να καταλαβαινόμαστε όπως πίστευα μέχρι τώρα αλλα θα πρέπει να έχει και πλούτο επειδή ενεργοποιεί τη σκέψη.
  Ευχαριστώ Νίκο.

  • Ο/Η Νίκος Π λέει:

   Να είσαι καλά. Κι εμένα με ξένισε όταν το πρωτοάκουσα αλλά η εμπειρία μου ήταν ανάλογη με τη δική σου. Ο George Orwell στο έργο του 1984, περιγράφει μια ελεγχόμενη κοινωνία όπου κάποιες λέξεις έχουν καταργηθεί – απαγορευτεί – ξεχαστεί με επιβολή του καθεστώτος, με χαρακτηριστικότερη την κατάργηση της λέξης «κακό» που αντικαταστάθηκε από την έκφραση «μη καλό». «Καλό» στην περίπτωση αυτή ήταν ότι έλεγε ο Μεγάλος Αδερφός και «μη καλό» η οποιαδήποτε αντίθετη άποψη η οποία έτσι έχει εξ´ αρχής απαξιωθεί και ενοχοποιηθεί.

   Αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ότι το «παιχνίδι» αυτό το παίζουν πάρα πολλοί και όταν το συνειδητοποιείς εκνευρίζεσαι. Δύο μικρά δικά μου παραδείγματα. Το πρώτο είναι η ιδιαίτερα επίκαιρη αντίθεση στη φασιστική ιδεολογία και πολιτική της Χρυσής Αυγής από ορισμένους από τους λεγόμενους «αντιφασίστες» που ντρέπονται να δηλώσουν Δημοκράτες (το κεφαλαίο δικό μου) γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι στη Δημοκρατία. Ετσι και η δική τους ρητορική αποδυναμώνεται, αυτό δεν τους ενδιαφέρει όμως, έναν αντίπαλο χρειάζονται για να δικαιώσουν την ύπαρξή τους και νομίζουν ότι τον βρήκαν. .

   Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τους κομμουνιστές οι οποίοι τους φέροντες αντίθετες απόψεις τους σταμπάρουν σαν «αντικομμουνιστές», νομίζοντας ότι έτσι τους ξεμπροστιάζουν ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τη δική τους ανωτερότητα. Χωρίς περαιτέρω σχόλια.

   Σταματώ εδώ γιατί νομίζω ότι ξεπέρασα τις 400 λέξεις!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s